Dieta na wzmocnienie organizmu

Witam ,jak ułozyc diete aby wzmocnić organizm i zacząć budowę mieśnie przy równoczesnym wzroscie siły . Mam 43 lata ,wzrost 1,71 ważę 77 kg .Chciałbym ogólnie wzmocnić organizm i zbudowac mięśnie .Czytałem że to jeszcze nie jest za późno ,aby poprawić sylwetke.Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Z poważaniem Krzysztof
MĘŻCZYZNA, 43 LAT ponad rok temu
 Sylwia Ogrodowczyk
Sylwia Ogrodowczyk

Witam,
proszę sie zgłosić http://dbamodiete.pl/dieta-on-line/

dodatkowo proszę skontaktować się z trenerem na siłowni, on ustali Pani ćwiczenia ich rodzaj i intesywność, a ja odpwiedni jadłospis, poźniej zobaczy Pan jak to działa i po moim krótkim instruktarzu będzie komponował Pan sam posiłki.

ps. nigdy nei jest za późno!!:) pozdrawiam~!

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Anemia a dieta na wzmocnienie organizmu

witam, często cierpię na anemię, co powinnam jeść aby wzmocnić swój organizm? Wiem, że wątróbka jest bardzo pożądana, ale wybitnie jej nie lubię. Mięso ogólnie jem ale nie za często, raczej 1-2 w tygodniu. Proszę o pomoc, jakie produkty/dania warto jeść w tej sytuacji?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Szanowna Pani,
oceniając żywieniowe przyczyny niedoboru żelaza warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy:

• Czy w codziennym żywieniu nie dominuje spożycie żywności wysokoprzetworzonej, o nieznanym składzie, jakości. Taka żywność nie dostarcza zwykle cennych składników, szczególnie witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza, zabiera jednocześnie „miejsce” posiłkowi sporządzonemu z wartościowych produktów (zwłaszcza w kontekście obniżenia łaknienia)
• Czy spożycie produktów zawierających łatwo przyswajalne żelazo, głównie chudych mięs (cielęcina, wołowina, chuda wieprzowina, drób, ryby, podroby, rośliny strączkowe) jest dostateczne
• Czy nie pojawiają się niedostatki w spożyciu witamin z grupy B: kwasu foliowego (najobfitsze jego źródła to warzywa liściaste: sałata, szpinak, nać pietruszki, brokuły, cytrusy, produkty z pełnego ziarna i przetwory mleczne), B6 (dostarczamy ją z otrębami pszennymi, kiełkami pszenicy, nasionami roślin strączkowych, orzechami, mięsem, mlekiem i jajami. Kiedy jest jej za mało, może dochodzić do zmian na skórze i anemii) B12 (znajdziemy ją w wątrobie i nerkach, trochę mniej w mięsie, mleku i jego przetworach, jajach)
• Czy obserwuje się niedostatki witaminy C w posiłkach zawierających żelazo (najwięcej znajdziemy w owocach dzikiej róży, czarnych porzeczkach, truskawkach, cytrusach i warzywach kapustnych, papryce i pomidorach)

Najczęściej właśnie powyższe błędy żywieniowe są odpowiedzialne za powstawanie anemii.

Mam nadzieję, że uda się Pani odnaleźć spośród wymienionych przyczynę Pani przypadłości.
Życzę szybkiej poprawy stanu zdrowia!

Z pozdrowieniami, Justyna Siwiela

0

Witam
Produkty bogate w żelazo to przede wszystkim soczewica, groszek zielony, wołowina, makrela,pietruszka, fasolka szparagowa, kapusta, kalafior,pomidory,nasiona, pestki, owoce cytrusowe, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele, żółtka jaj.

0

Witam,

Żelazo, którego znaczny ubytek we krwi powoduje anemię znajduje się nie tylko w wątrobie (choć w niej faktycznie jest żelaza bardzo dużo) ale także w: nasionach roślin strączkowych, szczypiorku, korzeniu pietruszki, produktach zbożowych z pełnego ziarna, jajach.
Jednak, aby organizm przyswoił jak najwięcej żelaza z produktów, które zjedliśmy warto pamiętać, co zwiększa oraz co zmniejsza jego przyswajalność.
Składniki zwiększające przyswajalność żelaza to przede wszystkim witamina C (natka pietruszki, papryka, brukselka, kalarepa, brokuły, kapusta, kalafior, szpinak, owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, grejpfruty, cytryny, pomarańcze),
Składniki, które obniżają przyswajanie żelaza to: fityniany (jako dodatek do mięs - otręby, nasiona roślin strączkowych, orzechy), wapń (pochodzący z mleka i przetworów mlecznych). Posiłki mające dostarczyć żelazo popijamy ewentualnie wodą - nigdy herbatą, kakao czy kawą.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak wzmocnić organizm?

Witam Czy ktoś z Panstaw ma może pomysł jak wzmocnić organizm. Ostatnio cały czas się przeziebiam. Dopiero co chorowalem 3 tygodnie. Tydzień spokoju i znowu mnie bierze katar. Może są jakieś domowe sposoby żeby się wzmocnić, bądź jakieś dobre kompleksy witaminowe. Proszę o radę. Gabi
MĘŻCZYZNA, 34 LAT ponad rok temu
Lek. Izabela Ławnicka
98 poziom zaufania

Witam! Najskuteczniejszą metodą poprawy odporności jest stosowanie szczepień. Proszę jednak pamiętać, że równie ważna jest prawidłowo zbilansowana dieta (taka dieta dostarcza wszystkich niezbędnych witamin, co oznacza brak konieczności stosowania suplementów witaminowych), codzienna aktywność fizyczna oraz higieniczny tryb życia.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty