Droga Pani!
W sprawie stosowania odpowiednich leków na Candidę powinna Pani skonsultować się z lekarzem. Dodam także, że sama antybiotykoterapia nie będzie skuteczna, jeżeli nie wprowadzi zmian w odżywianiu. Odnośnie zaleceń żywieniowych, to musi Pani wykluczyć bezwzględnie ze swojej codziennej diety cukry proste, którymi owe grzyby się żywią. Usuwanie Candidy polega dokładnie na zagłodzeniu grzybów oraz wzmocnieniu odporności poprzez odbudowę flory jelitowej. W celu zwiększenia ilości tych dobrych bakterii zasiedlających jelita należy stosować probiotyki. Proszę zapytać w aptece o preparaty z jak największą ilością szczepów.
Dodatkowo należy jadać regularnie i się nie przejadać, aby w organizmie nie pozostawały resztki pokarmowe będące również punktem odżywczym niechcianych grzybów.
Sama dieta powinna być łatwostrawna. Proszę unikać smażenia potraw - zamieniamy je na gotowanie w wodzie lub na parze.
Można jeść warzywa bez ograniczeń.
W przypadku spożywania białka w postaci ryb, mięsa czy jaj, to należy jadać je z dużą ilością warzyw.
Niestety należy unikać jedzenia owoców ze względu na to, iż zawierają duże ilości cukrów prostych.
Jeżeli Candida zaatakowała dużą część układu pokarmowego, to zalecane jest wprowadzenie diety bezglutenowej.
Nie będę ukrywała, że proces usuwania Candidy jest długotrwały. Przy niewłaściwym stosowaniu się do zaleceń będą pojawiały się nawroty, a przy nadużywaniu antybiotyków grzyby mogą się na nie uodpornić!
Proponuję, żeby skontaktowała się Pani z dietetykiem w celu ustalenia indywiduwalnych zaleceń żywieniowych, które pomogą Pani skutecznie pozbyć się Candidy.
W razie pytań służę pomocą, pozdrawiam!
kontakt@dietetycznaodnowa.pl
dietetycznaodnowa.pl
Przy Candidzie konieczna jest dieta bez cukru.
Dodatkowo warto zainteresować się naturalnym leczeniem tego dziadostwa. Z naturalnych antygrzybicznych substancji skuteczne są: pau d'arco, liść oliwny, ekstrakt z pestek grejpfruta, neem, czosnek, kwas kaprylowy, berberyna i olej z oregano. Dobra będzie też kurkuma (jako przyprawa do dań, omega3, bromelina, reservatrol). Należałoby się też zająć układem pokarmowym - uszczelnić jelita: przyjmować glutaminę, prawoślaz, ostropest, NAC, witaminę C w bardzo wysokich dawkach, oraz witaminy z grupy B. Trochę tego jest, ale pomaga.
Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Kandydoza przewodu pokarmowego a odżywianie – odpowiada Mgr Daria Jaroszewska
- Jaka dieta przy drożdżycy jelita grubego – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Dieta po wykryciu grzyba Candida – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jakie grzyby należy jeść w przypadku candidy w zatokach, jamie ustnej i żołądku? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Dieta u dziecka po wyjściu ze szpitala i podawaniu antybiotyku Ceftraxion 2g? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Żywienie przy obecności grzybów z grupy candida – odpowiada Mgr inż. Ewa Mirkowicz
- Wartości odżywne grzybów – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Co zwalcza bakterię Candida? – odpowiada Mgr Julita Tratnerska
- Dieta na podniesienie odporności – odpowiada Mgr Sławomir Kula
- Dieta w przypadku zespołu jelita drażliwego – odpowiada Natalia Ulewicz
artykuły
Kandydoza - czym jest drożdżyca wywołana Candida albicans? Objawy zakażenia, przyczyny i metody leczenia
Kandydoza to choroba grzybicza spowodowana zbyt du
Drożdżyca jelita grubego - drożdżaki
Drożdżyca jelita grubego, zwana inaczej kandydozą
Czym jest kandydoza?
Współczesna dieta, nadmiar stresu oraz niekorzystn