Spożycie białka jest zależna od aktywności fizycznej którą Pan podejmuje, nie można jednoznacznie stwierdzić jakie jest Pana zapotrzebowanie bez dokładnego wywiadu żywieniowego oraz informacji dotyczących stanu zdrowia.
Pozdrawiam
Dietetyk Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado
W polskich normach zaproponowano ilość 1g na kg/mc/d, która należy traktować jako najniższa, dopuszczalna wartości spożycia białka.
Spożycie powinno być dopasowane do aktywności fizycznej, masy ciała, stanu fizjologicznego i wieku itp.
Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy stosowanie białka negatywnie wpływa na libido? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy można stosować suplementy cały czas? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy twaróg kupowany w plastikowych opakowaniach jest niezdrowy? – odpowiada Mgr inż. Paulina Roziewska
- Jakie trzeba robić przerwy w braniu Osteovitu? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Jaki jest powód zmniejszenia cukru po wypiciu piwa? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Po co stosuje się żywienie medyczne? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy można stosować kurkumę w chorobie Alzheimera? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy osoba pijąca duża ilość kawy powinna stosować magnez i witaminę D3? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Czy spożywanie białka na poziomie 2g/kg masy ciała może zaszkodzić wątrobie lub nerkom? – odpowiada Mgr Paulina Zdanowicz
- Czy mając toksoplazmozę ujemną można jeśc parówki? – odpowiada Mgr Marianna Hall
artykuły
Na co zwrócić szczególną uwagę w codziennej diecie pacjenta onkologicznego?
Artykuł sponsorowany Pacjenci onkologiczni wymaga
Odchudzanie - produkty wspomagające, dieta i aktywność fizyczna
Odchudzanie, czyli działania skoncentrowane na utr
"Zrzuciłam z siebie 28 kg nieszczęścia"
"Jestem zadowoloną z siebie 40-latką, która potraf