Interpretacja

Witam serdecznie. Czy mogę zapytać o interpretację poziomu n/w danych ?   WBC - 6.0 (4-10.0) RBC - 4.85 (4-5.50) MCHC - 34.9 (31.5-38.0) LYM% - 5.2 HGB - 13.3 (12.4-17.2) RDW -13.1 (10.0-15.0) GRA% - 36.8 HCT - 38.0 (37.0-50.0) PLT - 258 (150-350)) LYM - 3.4 (1.0-3.5) MCV - 78 (80-98) PDW - 15.3 (0.0-19.0) MON - 0.3 (0.2-1.0) MCH - 27.4 (27.0-32.0) MPV - 8.9 (6.5-10.5) GRA - 2.3 (2.5-6.5) PCT - 0.231 (0.100-0.500)   Problem dotyczy dziecka 12-letniego, które ma torbiel wewnątrz nerki. Dziękuje za próbę interpretacji. Pozdrawiam.
ponad rok temu

Antykoncepcja po

Niestety, czasami niektóre metody zabezpieczenia przed ciążą zawodzą, może dojść do pęknięcia prezerwatywy lub kobieta zapomni o tabletce antykoncepcyjnej. Coraz częściej mówi się o antykoncepcji awaryjnej, która jest określana również jako antykoncepcja ?po? czy antykoncepcja ratunkowa.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam,

Większość paramertów mieści się w normach.

Nieznacznie obniżone MCV, czyli objętość krwinki czerwonej może wskazywać na niedobór żelaza, jednak niedokrwistość jeszcze nie występuje. Niedobór żelaza to najczęstsza przyczyna obniżonego MCV, jednak postawić rozpoznanie i ewentualnie wdrażać leczenie można dopiero po oznaczeniu parametrów gospodarki żelazowej. Podanie preparatu żelaza przed ustaleniem rozpoznania może maskować prawdziwą przyczynę.

Ponadto nieco obniżona jest liczba granulocytów.

Odsetek procentowy limfocytów może budzić niepokój, ale mając do porównania bezwzględną liczbę limfocytów sądzę, że odsetek wynosi nie 5,2 a 52%, co świadczyłoby o nieznacznym podwyższeniu

Pozdrawiam serdecznie

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty