Wynik morfologii

Witam. Jestem kobietą, mam 21 lat, dzisiaj odebrałam wynik morfologii. Czy mogłabym otrzymać pomoc w interpretacji wyników? W nawiasach podaję otrzymane razem z wynikiem normy WBC 3.9 (4.0 - 10.0), LYM % 40.1, MON % 8.3, GRA % 51.6, LYM [tys/ul] 1.5 (1.0 - 3.5), MON [tys/ul] 0.3 (0.2 - 1.0), GRA [tys/ul] 2.1 (2.5 - 6.5) RBC 5.10 (4.2 - 5.4), HGB 14.6 (12.0 - 16.0), HCT % 41.1 (37.0 - 50.0), MCV [fl] 81(80 - 98), MCH 28.6 (27.0 - 31.0), MCHC 35.5 (31.0 - 35.0), RDW % 12.4 (11.5 - 14.0), PLT [tys/ul] 279 (150 - 400), PDW % 16.0 (0.0 - 19.0), MPV [fl] 8.5 (6.5 - 10.5), PCT % 0.2 (0.1 - 0.5). Limfocyty 45%, segmenty 52%, monocyty 2%, pałka 1%. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Mezoterpia igłowa twarzy i dekoltu

Mezoterapia igłowa to zabieg, który możesz odbyć w gabinecie dermatologii estetycznej. Polega na wstrzyknięciu substancji leczniczych bezpośrednio w obręb skóry. Zobacz, jak wygląda zabieg.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Szanowna Pani!

Zwrócę uwagę jedynie na parametry odbiegajace od normy.

Przede wszystkim nieco obniżona jest ogólna liczba leukocytów - WBC. Ponadto rozmaz mokroskopowy wskazuje na nieco zmniejszony odsetek granulocytów pałeczkowatych (Norma: 3-6%) oraz monocytów (Norma4-8%). Sugerowałabym powtórzenie morfologii, koniecznie z wykonaniem rozmazu mokroskopowego w niedługim czasie, w celu obserwacji tych parametrów. Tendencja spadkowa powinna skłonić do wizyty u lekarza.

Pozdrawiam serdecznie

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy