Witam, polecam, aby udała się Pani do dietetyka, który przeprowadzi wywiad żywieniowy na podstawie, którego ułoży odpowiednio zbilansowany, dopasowany do Pani parametrów jadłospis. Poniżej zamieszczam ogólne zasady żywieniowe.
Zaleca się:
1. Spożywanie 5 posiłków dziennie (śniadanie bezpośrednio po przebudzeniu, natomiast kolacja około 2-3 godziny przed snem).
2. Białko pochodzące z produktów mlecznych, (np. jogurt naturalny, ser twarogowy, mleko, kefir) mięsa (chude gatunki mięs np. drób), ryb oraz jaj.
3. Tłuszcze, głownie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega- 3 oraz omega-6), których źródłem są oleje roślinne (spożywane na surowo np. jako dodatek do sałatek) oraz np. pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, orzechy.
4. Węglowodany pochodzące np. z pełnoziarnistego pieczywa, razowej mąki ( np. mąka orkiszowa), brązowego ryżu, pełnoziarnistych makaronów.
5. Spożywanie warzyw oraz owoców, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
6. Wypijanie wody około 1,5- 2 l/ dobę.
7. Aktywność fizyczna !
Zapraszam do polubienia bloga, http://fit-amina.blogspot.com/ znajdują się na nim przepisy oraz porady, które może Pani wykorzystać podczas komponowania posiłków.
Pozdrawiam,
Magdalena Borowiec
Witam. Pani BMI (czyli wskaźnik masy ciała do wzrostu) wynosi w przybliżeniu 25 kg/m2. Wynik ten oznacza, że jest Pani na granicy normy prawidłowej wagi (zaczyna się lekka nadwaga). Z podanych informacji wynika, że Pani dziennie zapotrzebowanie kaloryczne wynosi ok.1800 kcal (przy pracy siedzącej i braku dodatkowej aktywności fizycznej). Aby schudnąć, potrzebna będzie niewielka redukcja kaloryczności posiłków oraz należałoby wdrożyć aktywność fizyczną minimum 3-4 razy w tygodniu (x 30-45 minut). Dodatkowo należy przestrzegać zasad racjonalnego żywienia. Nie należy stosować głodówek ani żadnych drastycznych diet poniżej 1200 kcal, ponieważ prowadzą one do niedoborów witamin i składników mineralnych w organizmie oraz pojawia się efekt jo-jo. W Pani wieku ważne jest, aby dieta zapewniała odpowiednią podaż wszystkich niezbędnych składników, a zwłaszcza wapnia, żelaza i kwasu foliowego. Aby udzielić dokładnych zaleceń potrzebny jest szczegółowy wywiad żywieniowo-medyczny, dlatego zapraszam na konsultacje indywidualne. A oto kilka wstępnych wskazówek:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Ważne jest również, aby zabierać ze sobą do pracy drugie śniadanie/lunch, aby nie kusiły żadne niezdrowe przekąski.
- Codziennie należy spożywać minimum 5 porcji warzyw (najlepiej na surowo) i 1-2 porcje owoców.
- Dziennie należy wypijać ok. 2 litrów wody mineralnej niegazowanej (między posiłkami).
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, chleb razowy ).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Minimum raz w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku).
- Zdrowe przepisy znajdzie Pani na blogu www.zdrowapasja.blogspot.com.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak najlepiej schudnąć bez efektu jojo? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jak zrzucić wagę u 23-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposoby na schudnięcie dla osoby ze wzrostem 168cm – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zmniejszyć wagę u 18-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposoby na szybką utratę wagi – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jak zdrowo schudnąć w wieku 19 lat? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak schudnąć przy pracy fizycznej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy szybkim przybieraniu na wadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co powinna jeść 50-latka, aby zredukować wagę? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Szanse na utratę wagi po odstawieniu chipsów i słodyczy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta przy nadciśnieniu tętniczym. Co spożywać? Jakich produktów unikać?
Dieta przy nadciśnieniu to najlepsze lekarstwo na
3 najważniejsze fakty dotyczące żywienia rocznego dziecka. O tym musi wiedzieć każdy rodzic
Artykuł sponsorowany Nutricia Dziecko, które ukoń