Jak osiągnąć wymarzoną wagę?

Witam, mam 20 lat, 161cm wzrostu i wage 65kg, od 3 miesięcy pracuje 8h dziennie w pracy siedzacej, chcialabym schudnac nie szybko ale na stale, najlepiej okolo 10kg, poniewaz bardzo zle sie czuje z ta waga i wstydze sie swojego ciala, kiedys w gimnazjum wazylam prawie 70kg, przeszlam pare diet ktore pomogly i wazylam 60-62kg. Niestety teraz przez prace i zaniedbania mam juz wiecej kg;/nigdy tez nie udalo mi sie osiagnac wymazonej wagii. Prosze o pomoc i porady;)
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Witam, polecam, aby udała się Pani do dietetyka, który przeprowadzi wywiad żywieniowy na podstawie, którego ułoży odpowiednio zbilansowany, dopasowany do Pani parametrów jadłospis. Poniżej zamieszczam ogólne zasady żywieniowe.

Zaleca się:
1. Spożywanie 5 posiłków dziennie (śniadanie bezpośrednio po przebudzeniu, natomiast kolacja około 2-3 godziny przed snem).
2. Białko pochodzące z produktów mlecznych, (np. jogurt naturalny, ser twarogowy, mleko, kefir) mięsa (chude gatunki mięs np. drób), ryb oraz jaj.
3. Tłuszcze, głownie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega- 3 oraz omega-6), których źródłem są oleje roślinne (spożywane na surowo np. jako dodatek do sałatek) oraz np. pestki dyni, nasiona słonecznika, migdały, orzechy.
4. Węglowodany pochodzące np. z pełnoziarnistego pieczywa, razowej mąki ( np. mąka orkiszowa), brązowego ryżu, pełnoziarnistych makaronów.
5. Spożywanie warzyw oraz owoców, które są źródłem wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
6. Wypijanie wody około 1,5- 2 l/ dobę.
7. Aktywność fizyczna !

Zapraszam do polubienia bloga, http://fit-amina.blogspot.com/ znajdują się na nim przepisy oraz porady, które może Pani wykorzystać podczas komponowania posiłków.

Pozdrawiam,
Magdalena Borowiec

0

Witam. Pani BMI (czyli wskaźnik masy ciała do wzrostu) wynosi w przybliżeniu 25 kg/m2. Wynik ten oznacza, że jest Pani na granicy normy prawidłowej wagi (zaczyna się lekka nadwaga). Z podanych informacji wynika, że Pani dziennie zapotrzebowanie kaloryczne wynosi ok.1800 kcal (przy pracy siedzącej i braku dodatkowej aktywności fizycznej). Aby schudnąć, potrzebna będzie niewielka redukcja kaloryczności posiłków oraz należałoby wdrożyć aktywność fizyczną minimum 3-4 razy w tygodniu (x 30-45 minut). Dodatkowo należy przestrzegać zasad racjonalnego żywienia. Nie należy stosować głodówek ani żadnych drastycznych diet poniżej 1200 kcal, ponieważ prowadzą one do niedoborów witamin i składników mineralnych w organizmie oraz pojawia się efekt jo-jo. W Pani wieku ważne jest, aby dieta zapewniała odpowiednią podaż wszystkich niezbędnych składników, a zwłaszcza wapnia, żelaza i kwasu foliowego. Aby udzielić dokładnych zaleceń potrzebny jest szczegółowy wywiad żywieniowo-medyczny, dlatego zapraszam na konsultacje indywidualne. A oto kilka wstępnych wskazówek:
- Codziennie należy spożywać 4-5 małych objętościowo, ale urozmaiconych posiłków. Bardzo ważne jest śniadanie jak najszybciej po przebudzeniu. Kolację należy spożyć najpóźniej 2-3 godziny przed snem.
- Ważne jest również, aby zabierać ze sobą do pracy drugie śniadanie/lunch, aby nie kusiły żadne niezdrowe przekąski.
- Codziennie należy spożywać minimum 5 porcji warzyw (najlepiej na surowo) i 1-2 porcje owoców.
- Dziennie należy wypijać ok. 2 litrów wody mineralnej niegazowanej (między posiłkami).
- Codziennie należy spożywać produkty zbożowe pełnoziarniste (m.in. kasze, płatki owsiane, płatki jaglane, gryczane, ryż pełnoziarnisty, otręby, chleb razowy ).
- Codziennie zaleca się 2-3 porcje chudego nabiału: chudy twaróg, jogurt, kefir, maślanka.
- Codziennie należy spożywać oleje roślinne na zimno (jako dodatek np. do surówek i sałatek): oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej rydzowy, olej z awokado. Wskazane są również niewielkie ilości orzechów i pestek oraz niewielka ilość masła. Nie należy używać margaryn.
- Kilka razy w tygodniu można spożywać chude mięso i jaja oraz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie. Należy ograniczyć tłuste mięso czerwone.
- Minimum raz w tygodniu wskazane są rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, bób, soczewica, ciecierzyca).
- Należy ograniczyć spożycie pieczywa i makaronów oraz wyeliminować dania typu fast-food, wyroby cukiernicze, słodycze, słone przekąski, tłuste sosy, produkty wysokoprzetworzone (np. zupki instant w proszku).
- Zdrowe przepisy znajdzie Pani na blogu www.zdrowapasja.blogspot.com.
Pozdrawiam serdecznie.

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty