Witam,

Na płaski brzuch polecam pływanie, które świetnie modeluje brzuch i całe ciało, a przy tym nie jest męczące, dodatkowo redukuje cellulit. Możesz ćwiczyć też na rowerku stacjonarnym i klasycznym, a także wykonywać ćwiczenia na mięśnie brzucha, np.

http://portal.abczdrowie.pl/miesnie-brzucha-dolny-odcinek-0
http://portal.abczdrowie.pl/cwiczenia-wzmacniajace-miesnie-brzucha
http://portal.abczdrowie.pl/pilates-na-plaski-brzuch
http://portal.abczdrowie.pl/cwiczenie-na-miesnie-brzucha-z-wykorzystaniem-prz...
http://portal.abczdrowie.pl/cwiczenie-na-miesien-prosty-brzucha-0

Należy również pamiętać, że na efekty trzeba poczekać i będą widoczne tylko wtedy, gdy ćwiczenia będą wykonywane regularnie (3 razy w tygodniu po minimum 30 minut). Przeczytaj też o zdrowych nawykach żywieniowych i postaraj się do nich zastosować http://portal.abczdrowie.pl/buduj-dobre-nawyki oraz http://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-odchudzanie-brzucha

Pozdrawiam.

0

Witam,

Twoja masa jest prawidłowa. Nie powinnaś się odchudzać, jesteś w wieku dojrzewania i Twój organizm potrzebuje odpowiednią ilość składników odżywczych i energii dla dalszego rozwoju.

Podam kilka zasad żywieniowych dotyczących prawidłowego żywienia.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry. 4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone.
11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Pij dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13.Zwiększ swoją aktywność fizyczną.

Zapraszam również na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty