Jak osiągnąć płaski brzuch?

Jestem kobietą, mam 18 lat, ćwiczę 2-3 godziny tygodniowo na wf-ie, oraz od niedawna zaczęłam robić brzuszki. Nie jestem osobą otyłą (przy wzroście 168 cm ważę 55 kg), jednak chciałabym osiągnąć płaski brzuch. Do chwili obecnej nie ograniczałam się w jedzeniu. Jakie wykonywać ćwiczenia i jak się odżywiać? Zależy mi, aby mój brzuch był płaski i lekko umięśniony.
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Witam,

Na pewno nie powinna się Pani odchudzać.
Odnośnie ćwiczeń, wszystkie przydatne informacje znajdzie Pani w serwisie www.abccwiczenia.pl
W materiałach video dostępne są propozycje ćwiczeń wraz z opisem ich wykonania.

Niektóre z nich:
http://portal.abczdrowie.pl/wahadlo-w-podporze
http://portal.abczdrowie.pl/cwiczenie-w-podporze-bocznym-na-macie
http://portal.abczdrowie.pl/miesnie-skosne-brzucha

Artykuły, w których podejmowana jest ta tematyka dostępne są pod linkiem:
http://portal.abczdrowie.pl/cwiczenia-na-brzuch
http://portal.abczdrowie.pl/pilates-na-plaski-brzuch-i-boczki
http://portal.abczdrowie.pl/sposob-na-plaski-brzuch

Proszę pamiętać, iż propozycje ćwiczeń skierowane są do osób zdrowych, w przypadku jakichkolwiek problemów zdrowotnych, dobór treningu powinen zostać poprzedzony konsultacją lekarską.

Odnośnie odżywiania proszę zajrzeć na:
http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Ite... dzieci
http://abczdrowie.pl/zasady-zdrowego-odzywiania 
oraz
http://portal.abczdrowie.pl/czy-wiesz-co-masz-w-koszykuhttp://portal.abczdrowie.pl/regularnosc-posilkow-a-dieta

Pozdrawiam

0

Witam,


Podam kilka zasad żywieniowych dotyczących prawidłowego żywienia.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry. 4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone.
11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Pij dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13.Zwiększ swoją aktywność fizyczną.

Zapraszam również na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty