Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki
Morwa biała została przywieziona do Polski w latach pięćdziesiątych jako przysmak jedwabników. Jednak dopiero po latach doceniono jej zdrowotne właściwości. Wyciąg z owocu morwy działa przeciwbakteryjnie i odrobacza nasz organizm. A picie ekstraktu z liści morwy osłabia tworzenie się neurotoksycznych związków, które odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu choroby Alzheimera. Morwa powoduje ograniczenie wchłaniania cukrów ? zmniejsza więc produkcję tłuszczu i odkładanie się tkanki tłuszczowej. Wyrównuje też poziom cukru we krwi, dlatego jest polecana diabetykom. Owoce morwy mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Podobnie jak jeżyny zawierają cukry, witaminy i minerały, dlatego warto je pić przy anemii, przeziębieniach, miażdżycy i chorobach nerek.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Oddawanie stolca z krwią i bóle podbrzusza – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy ból w okolicach serca oznacza bóle mięśniowe? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Silne bóle i pieczenie pleców – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co powoduje bóle lewej piersi? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Długotrwały ból podbrzusza między owulacją a początkiem miesiączki – odpowiada Dr n. med. Jacek Tulimowski
- Ból brzucha w okolicy mostka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dlaczego piecze mnie podniebienie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co znaczy to lekkie pieczenie w okolicy mostka? – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
- Bóle i silne pieczenie pod lewą łopatką – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Silny ból w dole brzucha i okolicach krzyża oraz pieczenie miejsc intymnych – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki