Najczęściej do przywrócenia prawidłowej pracy gospodarki węglowodanowej kluczowa jest redukcja masy ciała. Nie należy skupiać się na wyeliminowaniu poszczególnych produktów z jadłospisu, a na bilansie kalorycznym. Po wyliczeniu dobowego zapotrzebowania energetycznego (uwzględniając aktywność fizyczną) należy skomponować dietę dostarczającą 200-500 kcal mniej od uzyskanej wartości (sugeruję wykorzystanie kalkulatorów dostępnych w sieci). Poza tym powinna pani skonsultować się z diabetologiem. Przed wizytą w poradni warto oznaczyć stężenie hemoglobiny glikowanej w surowicy krwi. Wartość pozwoli ocenić jakość Pani leczenia w ostatnich 3-6 miesiącach i pomoże podjąć decyzję o ewentualnej zmianie farmakoterapii..
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- PCOS i hiperinsulinizm oraz insulinooporność – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Cukrzyca ciążowa i skoki poziomu cukru – odpowiada Lek. Krzysztof Marzec
- Stosowanie leków i wskazania do diety przez diabetologa – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Cukrzyca typu 2 i wysoki poziom glukozy z rana – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Wysoki cukier na czczo a cukrzyca ciążowa – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Cukrzyca ciążowa i pomiary poziomu glukozy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Metformax a badania cukru – odpowiada Lek. Małgorzata Czajka-Stelmaszewska
- Czy ten stan wymaga konsultacji lekarskiej? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Dieta nietolerująca glukozy – odpowiada Urszula Forenc
- Jaki powinien być poziom cukru po posiłku? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska