Jaką dietę mam stosować przy wybielaniu zębów?

Dzień dobry, Jestem w procesie wybielania zębów metodą nakładkową, całość oczywiście skonsultowana w gabinecie stomatologicznym. Mam jedna problem z białą dietą, stąd moje pytanie: Czy można sporadycznie, powiedzmy raz dziennie lub raz na 2-3 dni dodać do posiłku mrożone warzywa, jak np. marchew lub brokuły? Ciężko jest mi się od nich odzwyczaić, czy mają one duży wpływ na przebarwienia zębów w trakcie zabiegów? Dodam, że żadnych kaw, herbat, napojów słodzonych, papierosów, alkoholu itd. do całości podchodzę rygorystycznie. Czy istnieje możliwość małego odstępstwa chociażby przy wspomnianych wyżej warzywach? Nie będzie mieć to większego skutku na proces wybielania? Pozdrawiam
MĘŻCZYZNA, 26 LAT 3 miesiące temu

Świetnie, że podchodzisz do procesu wybielania zębów tak rygorystycznie, ponieważ dieta ma duży wpływ na ostateczny efekt. „Biała dieta” jest zalecana, aby unikać wszelkich pokarmów i napojów, które mogą przebarwiać zęby podczas procesu wybielania, gdyż zęby są wtedy bardziej podatne na przebarwienia.



Jeśli chodzi o mrożone warzywa, takie jak marchew czy brokuły, mają one naturalne barwniki, które mogą teoretycznie wpływać na przebarwienia zębów, zwłaszcza marchew, która ma wyraźny pomarańczowy kolor. Jednak wpływ ten jest zazwyczaj minimalny w porównaniu do produktów takich jak kawa, herbata, czerwone wino czy sosy pomidorowe. Spożywanie tych warzyw raz na kilka dni, szczególnie w niewielkich ilościach i dobrze ugotowanych (co może zmniejszyć ich barwienie), prawdopodobnie nie będzie miało dużego wpływu na proces wybielania, zwłaszcza jeśli dbasz o higienę jamy ustnej i unikasz innych czynników ryzyka.



Warto jednak pamiętać, że każde, nawet minimalne odstępstwo, może potencjalnie wpłynąć na efekt wybielania, chociaż w niewielkim stopniu. Jeśli chcesz mieć absolutną pewność, że uzyskasz maksymalny efekt wybielania, najlepiej całkowicie unikać tych warzyw przez czas trwania kuracji. Alternatywnie możesz spróbować spożywać warzywa o jaśniejszych kolorach, takich jak kalafior, cukinia czy biała fasola, które są mniej prawdopodobne do wywołania przebarwień.



Podsumowując, sporadyczne spożywanie mrożonych marchewek lub brokułów nie powinno znacząco wpłynąć na efekt wybielania, ale jeśli możesz się bez nich obyć przez ten czas, będzie to najbezpieczniejsza opcja.



licówki porcelanowe

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty