Witam,
Wskaźnik BMI wynosi 24,4kg/m2, co na siatce centylowej plasuje Cię w okolicy 90 centyla (od którego diagnozuje się nadwagę).
Ostatecznej oceny Twojej masy ciała powinien dokonać lekarz w czasie wizyty kontrolnej.
Nie jestem w stanie dokładnie ocenić Twoich parametrów, m.in. z tego powodu, że jest to jedynie porada internetowa.
Na masę ciała wpływa także:
* budowa ciała,
* masa kośćca,
* zawartość wody,
* czy rozwój tkanki mięśniowej, która waży więcej, niż tkanka tłuszczowa (jeśli ćwiczysz może dojść do zwiększenia masy ciała, jest to jednak przyrost pozorny, związany z rozwojem mięśni)
także nie przejmuj się i udaj na kontrolę lekarską.
Warto także wykonać podstawowe badania (m.in. stężenie hormonów we krwi etc).
Zasada 5U wg. Prof. dr hab. Stanisława Bergera:
1. Urozmaicenie – spożywanie różnorodnych produktów do każdego posiłku
2. Umiarkowanie - jedzenie według potrzeb i utrzymanie optymalnej masy ciała
3. Uregulowanie – stała ilość i częstotliwość posiłków w ciągu dnia
4. Unikanie - nadmiaru: tłuszczu, cukru, soli, alkoholu
5. Uprawianie - sportu, systematyczne ćwiczenia, codzienne spacery
plus
6. Uśmiechanie się – uśmiech to zdrowie! :)
Poruszaj się więcej i na pewno zrzucisz dodatkowe kilogramy.
Proponowałabym Ci zapoznanie się z Piramidą Zdrowego Żywienia.
Jest ona dostępna pod adresem:
http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Ite... dzieci
Pozdrawiam
Witam,
Twoja masa jest prawidłowa. Nie powinnaś się odchudzać, jesteś w wieku dojrzewania i Twój organizm potrzebuje odpowiednią ilość składników odżywczych i energii dla dalszego rozwoju. Podam kilka zasad żywieniowych dotyczących prawidłowego żywienia.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry.
4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone. 11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Pij dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13. Zwiększ swoją aktywność fizyczną.
Zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ważę 75 kg przy wzroście 165 cm. Mam 14 lat – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Odchudzanie u 13-latki, która ma 157 cm wzrostu i waży 50 kilogramów – odpowiada Mgr Bartosz Kulczyński
- Dieta dla 13-latki o wzroście 160 cm – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla 8-letniego dziecka z nadwagą – odpowiada Dr inż. Katarzyna Kowalcze
- Jak schudnąć, skoro chodzenie na WF nie pomaga? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Jaką dietę wybrać dla 14-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zbilansowana dieta dla 13-latka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta redukcyjna dla nastolatka – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Nadwaga u 12-letniego syna a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zdrowo schudnąć w wieku 12 lat? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska