Jaka jest prawidłowa waga ciała dla wzrostu 150 cm?

Witam ! Mam na imię Kasia i mam15 lat, ważę 55 kg przy wzroście 150 cm. Nie wiem już co mam myśleć niektórzy mówią że jestem w sam raz ,a inni że jestem dość puszysta jak na ten wzrost. Chciała bym troche schudnąć ale nie wiem czy to mi wyjdzie dobrze. Proszę o rade co mam zrobić i czy moja waga jest dobra. Pozdrawiam!
KOBIETA ponad rok temu

Witam,
Wskaźnik BMI  wynosi 24,4kg/m2, co na siatce centylowej plasuje Cię w okolicy 90 centyla (od którego diagnozuje się  nadwagę).

Ostatecznej oceny Twojej masy ciała powinien dokonać lekarz w czasie wizyty kontrolnej.
Nie jestem w stanie dokładnie ocenić Twoich parametrów, m.in. z tego powodu, że jest to jedynie porada internetowa.
Na masę ciała wpływa także:
* budowa ciała,
* masa kośćca,
* zawartość wody,
* czy rozwój tkanki mięśniowej, która waży więcej, niż tkanka tłuszczowa (jeśli ćwiczysz może dojść do zwiększenia masy ciała, jest to jednak przyrost pozorny, związany z rozwojem mięśni)
także nie przejmuj się i udaj na kontrolę lekarską.
Warto także wykonać podstawowe badania (m.in. stężenie hormonów we krwi etc).

Zasada 5U wg. Prof. dr hab. Stanisława Bergera:
1. Urozmaicenie – spożywanie różnorodnych produktów do każdego posiłku
2. Umiarkowanie - jedzenie według potrzeb i utrzymanie optymalnej masy ciała
3. Uregulowanie – stała ilość i częstotliwość posiłków w ciągu dnia
4. Unikanie - nadmiaru: tłuszczu, cukru, soli, alkoholu
5. Uprawianie - sportu, systematyczne ćwiczenia, codzienne spacery
plus
6. Uśmiechanie się – uśmiech to zdrowie! :)

Poruszaj się więcej i na pewno zrzucisz dodatkowe kilogramy.

Proponowałabym Ci zapoznanie się z Piramidą Zdrowego Żywienia.
Jest ona dostępna pod adresem:
http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Ite... dzieci

Pozdrawiam

0

Witam,
Twoja masa jest prawidłowa. Nie powinnaś się odchudzać, jesteś w wieku dojrzewania i Twój organizm potrzebuje odpowiednią ilość składników odżywczych i energii dla dalszego rozwoju. Podam kilka zasad żywieniowych dotyczących prawidłowego żywienia.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry.
4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone. 11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Pij dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13. Zwiększ swoją aktywność fizyczną.

Zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam, dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty