Zagrożenie AH1N1
AH1N1 to nazwa wirusa świńskiej grypy. Jest niebezpieczny szczep, może nawet wywołać epidemię. Obejrzyj film i dowiedz się więcej o zagrożeniu, jakie stwarza AH1N1.
Witam
Musi Pani mieć na uwadze, że leki przeciwzakrzepowe, które Pani stosuje działają poprzez zablokowanie produkcji czynników krzepnięcia w komórkach wątroby. Konkretnie blokują działanie witaminy K, która jest kofaktorem jednego z enzymów w całym szlaku biochemicznym. Głównym źródłem witaminy K w naszym organiźmie są bakterie jelitowe, dlatego spożywając więcej produktów bogatoresztkowych dostarcza Pani więcej pożywienia bakteriom, które produkują więcej witaminy K. Dlatego przy stałej dawce leku przeciwkrzepliwego i zwiększonej podaży witaminy K dawka leku może okazać się niewystarczająca i odwrotnie, w przypadku diety ubogoresztkowej dostarczy Pani mniej substancji odżywczych bakteriom jelitowym, które wyprodukują mniej witaminy K. W efekcie przy zmniejszonej podaży witaminy K stosowana dawka leku rozżedzającego krew może się okazać zbyt wysoka. Podobnie zastosowanie terapii antybiotykowej, która zadziała również na bakterie jelitowe powodując ich śmierć lub zahamowanie wzrostu, spowoduje spadek witaminy K w organiźmie i w efekcie dawka leku będzie zbyt wysoka. Dlatego najważniejszą cechą w diecie w trakcie stosowania leków rozrzedzających krew jest jej jednostajność - posiłki mają być zbilansowane i zawierać podobną ilość błonnika. Produkty zawierające znaczne ilości błonnika to:
Grube kasze (gryczana, jęczmienna), pieczywo ciemne (razowe, pełnoziarniste), ryż brązowy, makaron razowy oraz suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki,
Owoce i warzywa oraz rośliny strączkowe
Warzywa surowe lub gotowane na półtwardo.
Płatki owsiane, sałatki, otręby pszenne
Jan Bujok Chirurg, flebolog, proktolog
Kriocentrum, ul. Wyszyńskiego 103 05-420 Józefów Tel: +48 22 779 28 21; +48 22 423 01 87; +48 504 171 106
Una Medica ul. Żelazna 69a Warszawa tel: +48 668 88 00 42
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywcze mają mały wpływ na wysokość poziomu INR we krwi? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jakie owoce jeść stosując Eliquis? – odpowiada Mgr Małgorzata Szyda
- Jak zwiększyć poziom błonnika w diecie? – odpowiada Mgr Jolanta Łobocka
- Stosowanie Warfin a spożywanie warzyw bogatych w witaminę K – odpowiada Natalia Ulewicz
- Jak wygląda dzienne zapotrzebowanie na witaminę E? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy przy zakrzepicy, można jeść zielone warzywa i spożywać chlorofil? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy nadmiar witaminy C w organizmie może być szkodliwy? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Co należy jeść po rzuceniu palenia? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Źródła witamin - naturalne i suplementy – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Czy jest możliwość dostarczenia organizmowi za dużej ilości witamin? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga