Jakie są zalecenia przy zakrzepicy żylnej nóg?

Jestem obciazona genetycznie zakrzepica zylna nog, przyjmuje leki na rozcienczenie krwi i regularnie badam poziom INR. Brakuje mi wiedzy na temat tego co powinnam a czego nie jesli chodzi o jedzenie, picie, sport i zycie codzienne. Bardzo prosze o pomoc, chcialabym wiedziec dokladnie co powinnam wykluczyc z diety, na co szczegolnie uwazac itd Podobno powinnam uprawiac sport, ktory pobudzi krazenie w moich nogach ale ich nie obciazy, jaki? dziekuje za pomoc
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Zagrożenie AH1N1

AH1N1 to nazwa wirusa świńskiej grypy. Jest niebezpieczny szczep, może nawet wywołać epidemię. Obejrzyj film i dowiedz się więcej o zagrożeniu, jakie stwarza AH1N1.

Lek. Jan Bujok Chirurgia
60 poziom zaufania

Witam
Musi Pani mieć na uwadze, że leki przeciwzakrzepowe, które Pani stosuje działają poprzez zablokowanie produkcji czynników krzepnięcia w komórkach wątroby. Konkretnie blokują działanie witaminy K, która jest kofaktorem jednego z enzymów w całym szlaku biochemicznym. Głównym źródłem witaminy K w naszym organiźmie są bakterie jelitowe, dlatego spożywając więcej produktów bogatoresztkowych dostarcza Pani więcej pożywienia bakteriom, które produkują więcej witaminy K. Dlatego przy stałej dawce leku przeciwkrzepliwego i zwiększonej podaży witaminy K dawka leku może okazać się niewystarczająca i odwrotnie, w przypadku diety ubogoresztkowej dostarczy Pani mniej substancji odżywczych bakteriom jelitowym, które wyprodukują mniej witaminy K. W efekcie przy zmniejszonej podaży witaminy K stosowana dawka leku rozżedzającego krew może się okazać zbyt wysoka. Podobnie zastosowanie terapii antybiotykowej, która zadziała również na bakterie jelitowe powodując ich śmierć lub zahamowanie wzrostu, spowoduje spadek witaminy K w organiźmie i w efekcie dawka leku będzie zbyt wysoka. Dlatego najważniejszą cechą w diecie w trakcie stosowania leków rozrzedzających krew jest jej jednostajność - posiłki mają być zbilansowane i zawierać podobną ilość błonnika. Produkty zawierające znaczne ilości błonnika to:
Grube kasze (gryczana, jęczmienna), pieczywo ciemne (razowe, pełnoziarniste), ryż brązowy, makaron razowy oraz suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki,
Owoce i warzywa oraz rośliny strączkowe
Warzywa surowe lub gotowane na półtwardo.
Płatki owsiane, sałatki, otręby pszenne
Jan Bujok Chirurg, flebolog, proktolog
Kriocentrum, ul. Wyszyńskiego 103 05-420 Józefów Tel: +48 22 779 28 21; +48 22 423 01 87; +48 504 171 106
Una Medica ul. Żelazna 69a Warszawa tel: +48 668 88 00 42

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty