Jakie skutki mogą wyniknąć ze spożycia takiego chleba z bakterią?

Witam mam taki problem. Zakupiłam chleb, który miał mocno czerwone plamy na początku myślałam że to jakiś barwnik i cała rodzina go po prostu zjadła. Następny chleb z tej samej piekarni też był obarczony plamami, co wzbudziło już mój niepokój. Po przeszukaniu internetu stwierdziłam, że jest to bakteria Serratia marcescens. Obecnie jestem w 8 miesiącu ciąży a chleb spożywaly także dzieci w wieku 8 i 5 lat oraz mąż. Bardzo się martwie więc stąd moje pytania: - czy cały chleb był zakazony bakteria czy tylko te kromki, z wyraznymi plamami ? - jakie skutki mogą wyniknąć ze spożycia takiego chleba ? Czy trzeba sie udać do lekarza ? - czy nadal moge kupować chleb z tej piekarni czy skoro kilka chlebow miało bakterie należy ją zmienić? - odłożyłam te kromki żeby pokazać sprzedawcy i żeby on zwrócił uwage w piekarni jutro planuje je przekazać czy to dobry pomysł? Proszę o szybką odpowiedź z uwagi na nienarodzone dziecko bardzo sie martwię.Pozdrawiam
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu
Lek. Michał Lenard
80 poziom zaufania

Ta bakteria nie jest groźna dla zdrowego człowieka, występuje fizjologicznie w ludzkim przewodzie pokarmowym. Nie ma Pani powodu do obaw. Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak postępować po spożyciu nieświeżego chleba?

Dzień dobry, dziś zjadłam dosłownie pół bochenka chleba bez glutenu ważnego do 11 marca. (Rano 4 kromki i 3 na kolację)Zorientowałam się pod koniec,że w smaku jest dość kwaśny i sprawdzilam datę ważności. Minęło kilka godzin i oprócz mdłości i uczucia dziwnego przelewania i rozpierania w brzuchu nic nie czuję . Czy powinnam zgłosić się z tym do lekarza lub na izbę przyjęć ? Na jakie objawy zwracać uwagę ?Dodam,że od kilku lat choruje na przewlekle zapalenie żołądka i jestem po hospitalizacji i antybiotykoterapii(podwyższone CRP 45 i bóle brzucha nieznanego pochodzenia) , więc trochę osłabiona.
KOBIETA, 30 LAT 10 miesięcy temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam serdecznie,

jeśli nie odczuwa Pani niepokojących dolegliwości, takich jak silne bóle brzucha, wymioty bądź biegunki, to najprawdopodobniej nie ma potrzeby zgłaszania się na izbę przyjęć. Mdłości oraz dyskomfort w brzuchu po zjedzeniu nieświeżego produktu są normalne.

Wspomina jednak Pani o przewlekłym zapaleniu żołądka, co również może mieć znaczenie, dlatego bezpieczniej będzie skonsultować się w tej sprawie z lekarzem pierwszego kontaktu, który zaleci Pani dalsze postępowanie.

Podobne pytania można znaleźć poniżej:

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/splesnialy-chleb,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czym-grozi-zjedzenie-splesnialego-chleba,

https://pytania.abczdrowie.pl/pytania/czy-zjedzenie-splesnialego-chleba-moze-zaszkodzic-dziecku.

Przypominamy, że udzielane informacje stanowią jedynie informację poglądową. W celu uzyskania diagnozy oraz zaplanowania leczenia, prosimy o zasięgnięcie osobistej porady lekarskiej.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Skutki zjedzenia spleśniałego chleba

Zjadłam spleśniały chleb. Jakie mogą być skutki?
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Szanowna Pani,
Po zjedzeniu spleśniałego chleba nie należy się spodziewać żadnych szybkich, negatywnych skutków (czasami może się "przypominać" spleśniałym smakiem). Pleśń jest niebezpieczna, gdyż wytwarza związki silnie rakotwórczne tzw. mykotoksyny (jak patulina, ochratoksyna, aflatoksyna). Spożywanie żywności spleśniałej przyczynia się zatem do powstawania nowotworów, przy czym im częściej zdarza nam się zjeść spleśniałe jedzenie tym większe ryzyko. W przypadku pieczywa problem pleśni jest bardzo poważny, gdyż do jej rozwoju w sprzyjających warunkach może dojść już w pierwszych 24-godzinach od wyprodukowania pieczywa (często w sposób niewidoczny gołym okiem). Dlatego lepiej przechowywać pieczywo w opakowaniach z przewiewem powietrza - czerstwe można wykorzystać na bułkę tartą, podczas gdy spleśniałe powinniśmy bezwzględnie wyrzucić (należy też pamiętać aby spleśniałego pieczywa nie podawać domowym i dzikim zwierzętom, gdyż długofalowe skutki spożywania mykotoksyn są dla nich takie same).

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty