Jakie skutki mogą wyniknąć ze spożycia takiego chleba z bakterią?
Witam mam taki problem. Zakupiłam chleb, który miał mocno czerwone plamy na początku myślałam że to jakiś barwnik i cała rodzina go po prostu zjadła. Następny chleb z tej samej piekarni też był obarczony plamami, co wzbudziło już mój niepokój. Po przeszukaniu internetu stwierdziłam, że jest to bakteria Serratia marcescens. Obecnie jestem w 8 miesiącu ciąży a chleb spożywaly także dzieci w wieku 8 i 5 lat oraz mąż. Bardzo się martwie więc stąd moje pytania:
- czy cały chleb był zakazony bakteria czy tylko te kromki, z wyraznymi plamami ?
- jakie skutki mogą wyniknąć ze spożycia takiego chleba ? Czy trzeba sie udać do lekarza ?
- czy nadal moge kupować chleb z tej piekarni czy skoro kilka chlebow miało bakterie należy ją zmienić?
- odłożyłam te kromki żeby pokazać sprzedawcy i żeby on zwrócił uwage w piekarni jutro planuje je przekazać czy to dobry pomysł?
Proszę o szybką odpowiedź z uwagi na nienarodzone dziecko bardzo sie martwię.Pozdrawiam