Jod w diecie przy chorobach tarczycy

Jestem mężczyzną i mam niedoczynność tarczycy oraz Hashimoto. To zaszczytne grono 2% populacji. Biorę Euthyrox N75. Otrzymuję sprzeczne informacje co do diety, stąd pytanie: czy powinienem unikać żywności jodowanej (jak pisze w poradniku, który znalazłem w necie), czy też właśnie ją spożywać w większej ilości (jak radziła endokrynolog, która jednak jeszcze wtedy nie stwierdziła u mnie Hashi - zrobił to później inny lekarz na podstawie USG)?
MĘŻCZYZNA, 25 LAT ponad rok temu

Witam Pana,

W USG jeśli chodzi o chorbę Hashimoto występuje charakterystyczna hipoechogeniczność miąższu. O ostatecznym rozpoznaniu choroby Hashimoto decyduje stwierdzenie zwiększonego stężenia przeciwciał antyTPO lub antyTG u osoby z niedoczynnością tarczycy. Co do preparatów jodu, to wśród wskazań z CHpL wymienia się: zapobieganie powstawaniu wola z niedoboru jodu, zwłaszcza w okresie zwiększonego zapotrzebowania (np. ciąża i laktacja), zapobieganie nawrotowi wola po leczeniu farmakologicznym lub operacyjnym wola zależnego od niedoboru jodu. Leczenie wola zależnego od niedoboru jodu i leczenie niedoczynności tarczycy wywołanej niedoborem lub zaburzeniami przemiany jodowej. Tak więc nie musi Pan spożywać preparatów jodowych, a jeśli chodzi o żywienie to wszystko z umiarem, w naszej codziennej diecie znajduje się odpowiednia ilośc jodu, zwłaszcza, że od wielu lat sól spożywccza jest jodowana. W Pana przypadku radziłbym unikać jednak produktów, takich jak np. kapusta, która może działać wolotwórczo,

Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty