Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Okolice drugiego roku życia to okres kiedy układ odpornościowy jest już dojrzały i możliwe staje się wykrycie alergii na podstawie testów serologicznych.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dlaczego dziecko alergiczne tak często choruje? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Częsty kaszel i katar u 4-latka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Drapanie się i kaszel a testy alergiczne – odpowiada Lek. Leszek Ujma
- Częste infekcje u 2,5-letniego dziecka – odpowiada Milena Lubowicz
- Co zrobić kiedy dziecko kaszle - czy jest to oznaka astmy? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Czy to jest kaszel alergiczny? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Od jakiego wieku można robić dziecku testy alergiczne? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Katar i napuchnięte oczy a reakcja alergiczna u 14-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy to może być astma? Kto może zrobić takie badanie jak spirometria? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Jakie testy alergiczne wykonać u 7-letniego dziecka? – odpowiada Naturopata - specjalista medycyny naturalnej Mariusz Bek
artykuły
Alergiczne zapalenie płuc - charakterystyka i leczenie
Alergiczne zapalenie płuc to schorzenie, które dot
Suchy kaszel u dziecka - czym jest, inne rodzaje kaszlu
Kaszel jest dosyć częstą i męczącą dolegliwością.
Katar u niemowlaka - objawy, leczenie, domowe sposoby
Katar u niemowlaka to bardzo częsta dolegliwość. M