Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Do poniedziałku może Pani stosować leki uśmieżające świąd skóry - np. maści z mentolem. Warto też zastanowić się jaki czynnik mógł wywołać odczyny skórne i spróbować go wyeliminować - pokarmy/przegrzanie dziecka, itd. W poniedziałek wskazany kontakt z lekarzem pediatrą.
Więcej informacji na temat pokrzywki znajdzie Pani pod poniższym linkiem: http://portal.abczdrowie.pl/pokrzywka#leczenie-pokrzywki
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wysypka u 5-letniego dziecka – odpowiada Dr n. med. Maciej Pastuszczak
- Sposoby łagodzenia świądu i wysypki – odpowiada Lek. Robert Jan Chmielewski
- Uczulenie na komary u 4-latki – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wysypka na całym ciele u 1,5-rocznego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co zrobić z tą pokrzywką? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Swędząca wysypka na policzkach, plecach i brzuchu u dziecka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wieczorne pokrzywki, wysypki – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Piekąca i swędząca pokrzywka na skórze – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Co mogą oznaczać takie bąble na plecach dziecka? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co powoduje czerwone zmiany na skórze twarzy u dziecka i problemy z przybieraniem na wadze u niemowlaka? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska