Zapytaj lekarza

7 3 6 , 9 0 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Migotanie przedsionków utrwalone i nadciśnienie

Witam.mam migotanie przedsionków utrwalone i małe nadciśnienie w okolicach 150 na85 tętno 70-85.Jestem pod kontrola lekarza rodzinnego i kardiologa Miałem zrobiona kardiowersję,która prawie nic nie dała.Czy jest sens robić następną?Kardiolog radził mi przyzwyczaić się do tego stanu.Jestem na emeryturze 65 lat.Ruchowo jestem aktywny-jazda na rowerze długie spacery.Jakie są największe zagrożenia w moim stanie?
MĘŻCZYZNA, 65 LAT ponad rok temu

Nadciśnienie tętnicze - przyczyny

Nie tylko nieodpowiednia dieta skutkuje wystąpieniem nadciśnienia tętniczego. Dr Piotr Gryglas, kardiolog, omawia czynniki wystąpienia nadciśnienia leżące po stronie genetyki.

Lek. Marta Gryszkiewicz
84 poziom zaufania

Jeśli była to pierwsza kardiowersja w życiu sugeruję się poddać jej po raz kolejny. Jeśli także okaże się ona nieskuteczna, tak jak sugerował kardiolog trzeba będzie się przyzwyczaić do nieprawidłowo działającego serca. W przetrwałym migotaniu przedsionków szczególnie niebezpieczne są powikłania zakrzepowo-zatorowe (udar mózgu, zatorowość naczyń obwodowych) związane z nieprawidłowym przepływem krwi przez serce, co predysponuje do formowania się skrzeplin. W celu zapobieżenia powikłaniom pacjenci dotknięci tym schorzeniem przyjmują przewlekle leki przeciwzakrzepowe. Poza tym może dość do niewydolności serca, co będzie miało odzwierciedlenie w pogorszeniu stanu ogólnego, zmniejszeniu wydolności, męczliwości, zmniejszonej tolerancji wysiłku fizycznego, duszności.

Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, doświadczenie zdobywała w kraju, jak i za granicą.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy