Witam serdecznie!
Uwagę zwraca ilość białych krwinek (leukocytów), która jest przy dolnej granicy normy. Wynik ten należy jednak interpretować bardziej pod kątem ilości poszczegolnych rodzajów krwinek białych (granulocytów oraz limfocytów). Jeżeli liczba granulocytów jest mniejsza niż 1,5 G/l - może być to wynkiem wrodzonych zespołów niedoboru odporności i powodować większą podatność na infekcje.
Konieczne byłoby także wykonanie rozmazu ręcznego (nie z automatu).
U córki jest także nieco obniżona wielkość krwinki czerwonej (MCV), co przy prawidłowym jeszcze poziomie hemoglobiny może wskazywać na rozpoczynający się niedobór żelaza, który najlepiej jest wyrównać dietą.
Najlepiej przyswajalne źródło żelaza to czerwone mięso, na drugim miejscu - drób (indyk, kurczak). Dania mięsne warto komponować z warzywami lub sokiem owocowym (np. pomarańczowym - ze zwględu na zawartość witaminy C, która zwiększa wchłanianie żelaza).
Z warzyw - najwięcej żelaza jest w fasoli, soi, zielonej sałacie - aczkolwiek znacznie gorzej przyswajalne niż z mięsa. Inne pokarmy dość bogate w żelazo to: pieczywo ciemnoziarniste, suszone owoce, tłuste ryby (makrela, sardynki), płatki śniadaniowe.
Na koniec pragnę dodać, że wszystkie wyniki badań powinno się interpretować w oparciu u stan kliniczny i dolegliwości pacjenta.
Pozdrawiam serdecznie