Witam serdecznie!
Spadek poziomu hemoglobiny może bardziej wynikać ze zmiany Pana diety. Obniżający się wskaźnik MCV może wskazywać na zmniejszenie zawartości żelaza w Pana organizmie.
Proponuję jednak nie rezegnować zupełnie z jedzenia np. drobiu lub chudego mięsa, oczywiście najlepiej przyrządzanych na parze lub w formie gotowanej. Dania mięsne warto komponować z warzywami lub sokiem owocowym (np. pomarańczowym - ze zwględu na zawartość witaminy C, która zwiększa wchłanianie żelaza).
Warto także spożywać dużo warzyw - najwięcej żelaza jest w fasoli, soi, zielonej sałacie - aczkolwiek znacznie gorzej przyswajalne niż z mięsa. Inne pokarmy dość bogate w żelazo to: pieczywo ciemnoziarniste, suszone owoce, tłuste ryby (makrela, sardynki), płatki śniadaniowe.
Proponuję skontrolować ponownie morfologię za miesiąc.
Pozdrawiam serdecznie
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wyniki morfologii 9-miesięcznego dziecka – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie leczenie anemii opornej? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Prawidłowość wyników morfologii – odpowiada Lek. Bartosz Małek
- Morfologia krwi u 2-latka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wynik morfologii krwi 32-letniej kobiety do analizy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wynik morfologii przed ciążą – odpowiada Lek. Katarzyna Janota
- Czy moje wyniki badań krwi są prawidłowe? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Jak długo leczyć anemię? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Podstawowa morfologia krwi – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- O czym może świadczyć zła morfologia? – odpowiada Piotr Pilarski