Mięso ekologiczne
Nie posądzałbym żelaza jako przyczyny wypadania włosów. W związku z przeważającą ilością mięsa w diecie bardziej prawdopodobną przyczyną może być zachwianie równowagi zasadowo-kwasowej (zakwaszenie organizmu).
W zależności od rodzaju i ilości spożywanego mięsa, a także innych produktów przyczyną wypadania włosów może być również nadmiar witaminy A.
Właściwa dieta uwzględnia różnorodne posiłki. Mała ilość warzyw, owoców i produktów zbożowych w diecie może być powodem niedoboru niektórych witamin i składników mineralnych, co też może być przyczyną wypadania włosów.
Jednak przyczyn tej przypadłości (pomijając dietę), może być bardzo wiele jak np. zachwianie gospodarki hormonalnej, choroby tarczycy, częste infekcje, stres, niektóre leki.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co zrobić z wypadaniem włosów po diecie? – odpowiada Lek. Dorota Kowalczyk (Lipińska)
- Jakie witaminy na wypadanie włosów? – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Kiedy włosy przestaną wypadać? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Wypadanie włosów po drastycznej diecie – odpowiada Lek. Dariusz Czubiński
- Skutki jedzenia mięsa drobiowego w nadmiarze – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wypadanie włosów przy braku żelaza w organizmie – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Czy niski poziom żelaza może wpływać na złą kondycję włosów? – odpowiada Judyta Samul-Jastrzębska
- Wypadanie włosów i rzęs – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Dlaczego włosy wypadają garściami przy dobrej diecie? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Tran a wypadanie włosów? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott