Nadwaga i odchudzanie u 60-latki

Witam, mam 60 lat, mój problem nadwaga, ważę 102 kg, od 3 tygodni jadam ostatnią kolację o godz 17 . Nic jeszcze nie schudłam , czekam czy schudnę , bo moja córka też jada ostatnią kolację o godz 17 ale schudła już 2 kg.Nie palę papierosów od 2 lat, dlatego też przytyłam z 84kg na 102 kg. nadmieniam również że mam nadczynność tarczycy. Co mam zrobić aby schudnąć? bardzo proszę o radę. pozdrawiam z poważaniem DANUTA
KOBIETA, 60 LAT ponad rok temu

W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków(5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam serdecznie,

Zachęcam do wizyty u specjalisty, który w oparciu o wywiad żywieniowo-zdrowotny ułoży dla Pani specjalne menu zwracające uwagę nie tylko na redukcję masy ciała ale także na choroby współistniejące, wiek, płeć, energetyczność diety czy aktywność fizyczną. Z Pani wypowiedzi nie można za bardzo wywnioskować jakie błędy żywieniowe Pani popełniania - rzuca mi się w oczy jeden prawdopodobny (nie wiemy o której Pani chodzi spać), o którym Pani wspomina - mianowicie spożywanie ostatniego posiłku o godz. 17. Ostatni posiłek powinien być spożywany około 3 godz przed snem. Proponuję stosować się do zasad racjonalnego żywienia, spożywać 5 posiłków dziennie i dodatkowo zadbać także o aktywność fizyczną.

Pozdrawiam

0

Witam.Proponowałbym udać się do dietetyka który po przeprowadzeniu wywiadu żywieniowo-zdrowotnego ułoży indywidualny jadłospis.Ponadto warto stosować zasady racjonalnego żywienia.Warto wprowadzić aktywność fizyczną.
pozdrawiam

0

Dzień dobry!

Wyeliminowanie błędów żywieniowych oraz ustalenie indywidualnych wskazówek żywieniowych wymaga zebrania dokładnego wywiadu. Zachęcam do bezpośredniej konsultacji z dietetykiem.

Po wskazówki żywieniowe zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Witam,
każdy wiek jest odpowiedni by zadbać o swoje zdrowie. Zawsze obowiązują te same reguły:
1. 5 posiłków dziennie - 3 podstawowe większe oraz 2 przekąski
2. picie min. 1,5l wody dziennie (wliczają się w to również herbaty ziołowe oraz owocowe )
3. wzrost spożycia warzyw
4. spożycie owoców w ilości nie większej niż 300g
5. zamiana produktów z białej mąki na produkty z mąki razowej
6. zamiana tłustych gatunków mięsa np. wieprzowiny, na chude jak np. indyk
7. zwiększenie ilości ruchu np. codzienne 30 minutowe spacery, Nordic Walking

Najważniejsze by dokonując z pozoru małych kroczków cały czas dążyć do obranego celu, nie zniechęcając się.
Warto odpowiedzieć sobie na pytanie: po co ja to robię? I zadawać je sobie zawsze w chwilach zwątpienia.
Pamiętać proszę, że chudnięcie jest procesem, który trwa czasem nawet kilka lub kilkanaście miesięcy w zależności od wielkości nadwagi czy otyłości. Potrzebny będzie więc czas.

Życzę powodzenia
Magdalena Kubik

0

Witam. Gratuluję podjęcia decyji o chudnięciu, bo w każdym wieku można to zrobić i jest to z korzyścią dla zdrowia. Zalecenia są takie jak przy każdej diecie odchudzającej, czyli więcej warzyw, pieczywo pełnoziarniste, wyłączyć słodycze i kaloryczne przekąski. Ale uwaga, wszystko zależy od Pani aktualnego stanu zdrowia, bo w pewnym wieku duże ilości błonnika pokarmowego, który występuje właśnie w warzywach, ciemnym pieczywie mogą drażnić przewód pokarmowy, objawiać się to będzie pobolewaniem w brzuchu, biegunkami, wzdęciami czy uczuciem gniecenia. Należy wtedy też jeść produkty z błonnikiem, ale należy ograniczyć jego drażniące działanie, czyli: warzywa nie surowe, ale gotowane, a zamiast pieczywa pełnoziarnistego - grahamek, zamiast gruboziarnistej kaszy - drobną np.jęczmienną. Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, czyli pijemy wodę mineralną niegazowaną, często małymi łyczkami. Oczywiście tradycyjnie 5 małych posiłków w odstępach3-4 godz, a ostatni posiłek ok.3 godz. przed snem. Gdyby Potrzebowała się Pani skonsultować to zapraszam do mojego gabinetu, ponieważ mam w ofercie również poradnictwo żywieniowe dla osób w Pani wieku. Pozdrawiam

0

Witam, dieta u osób po 60 roku życia nie różni się znacznie od zwyczajowej prawidłowo skomponowanej diety. Wszystko jest jednak uzależnione od współwystępujących dolegliwości zdrowotnych oraz funkcjonowania przewodu pokarmowego. Ważne, aby jeść regularnie 4-5 posiłków w ciągu dnia. Regularne jedzenie powoli pobudzi do pracy metabolizm, a organizm szybciej będzie spalał tkankę tłuszczową. Dodatkowo warto pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu, ponieważ paradoksalnie podczas gdy jest odwodniony zwiększa się tendencja do zatrzymywania wody w naszym ciele, co znacznie pogarsza wygląd skóry i zwiększa kilogramy na wadze. Woda przyspiesza metabolizm i oczyszcza nasz organizm z „toksyn”. Codziennie należy pić około 1,5-2 l wody/herbaty owocowej/zielonej/białej, a kobiety karmiące jeszcze więcej – około 3 litry (karmienie bowiem odwadnia). Dodatkowe informacje znajdzie Pani w artykule http://portal.abczdrowie.pl/zdrowe-odzywianie Pozdrawiam.

0
Kamila Ziemann Dietetyka
60 poziom zaufania

Dieta musi również uwzględniać większą zawartość białka w diecie. Najlepsze jest najbardziej przyswajalne pochodzące z białka jaj, drobiu, mięsa ryb, jogurtów, kefirów. Proszę pamiętać również wypijaniu MINIMUM 1,5l wody (samej wody, plus herbata, zupy itd.)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Waga po odchudzaniu u 37-latki

Dziendobry. Jestem kobieta 78rocznik,164 wzrostu i w tej chwili 55,5 kg.schudlam od czerwca 2014 ,moja waga byla wtedy w ok.71-73 a nawet 75 kg.od czerwca zmienilam odżywianie ,mniejsze porcje,ograniczylam słodkie ze wzgledu na bóle brzucha i wzdęcia,jem ryż,kasze,tylko gotowane.chudne stopniowo: od czerwca do polowy sierpnia waga spadła do 63kg,na koniec listopada 60,teraznpolowa stycznia 55,5.czy mam sie martwic taka waga czy jest wporzadku?w sierpniu ogolne badaniam krwi wyszly bez zmian
KOBIETA, 37 LAT ponad rok temu

Witam,

Pani BMI jest obecnie w normie, czyli masa ciała jest prawidłowa. Jej spadek może być spowodowany zmianą trybu życia oraz obniżeniem dobowego zapotrzebowania energetycznego.

Zalecam konsultację w celu ustalenia prawidłowego zapotrzebowania energetycznego oraz odpowiedniego rozplanowania jadłospisu.

Pozdrawiam,
dietetyk Magdalena Borowiec
http://fit-amina.blogspot.com/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty