Nadwaga i otyłość u 24-latki

Witam. Jestem kobietą, mam 24 lata. Od dziecka zmagam się z nadwagą - w dniu dzisiejszym z otyłością. Mam 170 cm i ważę 115 kg. Moje BMI wynosi prawie 40. Czy jest możliwość w moim przypadku wykonania refundowanej przez NFZ operacji zmniejszenia żołądka? Jeżeli tak, jakie wymagania muszę jeszcze spełniać? Z kim się konsultować, by zacząć coś robić w tym kierunku? Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Witam,

na Pani miejscu nie sięgałabym po takie środki tylko zadbałabym o zdrowa dietę redukcyjna pod okiem specjalisty. Operacja to już ostateczność!
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Wskazania do chirurgicznego leczenia otyłości to:
- otyłość III stopnia (BMI>40 kg/m2)
- otyłość II stopnia (BMI>35 kg/m2), jeżeli występują dodatkowe choroby związane z zaawansowaną nadwagą (cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, zespół obturacyjnego bezdechu sennego,ciężka choroba zwyrodnieniowa stawów)

Natomiast przeciwskazania do chirurgicznego leczenia otyłości:
- zaburzenia psychiczne (schizofrenia, ciężka depresja, bulimia, tendencje samobójcze)
- choroby endokrynologiczne (zaburzenia czynności nadnerczy i tarczycy)
- nadużywanie alkoholu lub środków odurzających
- choroby zapalne przewodu pokarmowego
- choroby nowotworowe
- choroba refluksowa przełyku (względne przeciwwskazanie do zastosowania opaski żołądkowej).

Pozdrawiam i życzę zdrowia,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak zwiększyć wagę u 24-latki?

Wita, Jestem kobietą, mam 24 lata 168cm wzrostu i waze 51-52kg. Nie mogę przytyć. Od dwóch miesięcy staram się zdrowo odżywiać (sniadanie: jajka,pieczywo; koktajl bananowy, obiad: mieso z ryzem lub kasza i warzywami. Podwieczorem owoc lub orzechy a na kolacje kromka chleba z twarozkiem lub pomidor i ogorek oraz mozarella). Wczesniej jadlam dużo slodyczy, z 2 razy e tygodniu jakis fast food, jadlam nieregularnie a wieczorem po powrocie z pracy z glodu jadlam duża kolacje.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Jest Pani na dobrej drodze. Bardzo dobrze iż zmieniła Pani nawyki żywieniowe na lepsze. Należy dokładnie przeanalizować jadłospis, najlepiej zapisać co składa się na poszczególne posiłki, podając miary domowe lub wagę. Być może Pani dieta nie pokrywa pełnego zapotrzebowania na kalorię. Najlepiej skorzystać z konsultacji dietetycznej. Dietetyk na podstawie wywiadu ustali ile i co powinna Pani jeść. Bardzo pomocne będą również badania. A tymczasem stosować dietę zgodną z zasadami zdrowego odżywiania, czyli:
- zrezygnować przekąsek typu paluszki, chipsy, fast food, napoje gazowane
- jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny, co chroni przed nagłym napadem głodu, nad którym ciężko zapanować
- dbać o różnorodność i estetykę posiłków, aby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych
- unikać nadmiernych ilości tłuszczów (np. gotowanie na parze zamiast smażenia)
- spożywać zdrowe węglowodany, czyli zamienić białe pieczywo na ciemne, makarony białe na razowe, ryż biały na brązowy, dodać do codziennego jadłospisu płatki owsiane. Należy pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie.
- pić co najmniej 2 litry wody dziennie
- unikać soli - stosować zioła
Trzeba uzbroić się w cierpliwość. Przybieranie na wadze jest trudniejsze od odchudzania.

Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/

0

Witam serdecznie,
Na początku zalecam zrobić badania np. na cukier oraz nadczynność tarczycy. Jeżeli z badań wyjdzie wszystko w porządku należałoby szukać przyczyny w diecie. Powinna Pani skupić się nad tym co zjada, a nie tylko ile. Często spożywamy jedzenie niezdrowe, złej jakości, wysokokaloryczne ale tak naprawdę ubogie w ważne składniki odżywcze. W ten sposób wcale nie odżywiamy swego organizmu.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby zalecić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Muszę się zorientować jaki jest Pani styl życia, stan zdrowia, ile ma Pani czasu na przygotowywanie posiłków, jakie są Pani preferencje smakowe itp. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana współpracą to zachęcam do kontaktu drogą milową.
Nie mniej jednak powinna Pani spożywać od 5 do 6 posiłków dziennie, co 2-3 godziny, o podobnych porach każdego dnia. Pierwszy posiłek należy zjadać nie później niż 1 godzinę po przebudzeniu, natomiast ostatni na 1-2 godziny przed snem. Należy pić 1-2 litry płynów dziennie, przede wszystkim pomiędzy posiłkami. Powinno się pić wodę mineralną, a także soki owocowe, soki owocowo-warzywne oraz warzywne (najlepiej świeżo wyciskane). Pomiędzy posiłkami wskazane jest sięganie po zdrowe przekąski: orzechy, nasiona, pestki, suszone owoce. Nie należy pomijać żadnego z wyznaczonych posiłków. Powinna Pani unikać produktów, które powodują biegunki lub inne dolegliwości jelitowo- żołądkowe. Przed snem można wypić melisę lub szklankę ciepłej wody z miodem.
W celu zwiększenia masy ciała powinna Pani być na tzw. bilansie dodatnim czyli dostarczać więcej kalorii niż Pani zużywa. Proszę wyliczyć swoją czynną przemianę materii i tak dobrać jadłospis, aby energetyczność diety ją przewyższała. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem diety zachęcam do kontaktu, chętnie pomogę.
kontakt: tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Otyłość u 28-latki

dzien dobry mam 28 lat 165 cm w waze 120 kg z otyloscia mam problem od urodzenia juz jako mala dziewczynka bylal gruba bralal juz rozne tab na odchudzanie ale nic nie pomagalo wszystkie wyniki mam dobre . Nie stac mnie na leczenie u dietetyka bardzo prosze o pomoc bo juz mam dosyc byc spaslakiem chce zalozyc rodzine prosze o pomoc
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Myślę, że bardziej potrzebowałabyś pomocy psychodietetyka niż dietetyka. Jeśli jest to problem od zawsze (piszesz o próbach odchudzania) bardzo możliwe, że wynika z złych nawyków, przekonań o jedzeniu, o sobie samej (nazywasz się spaslakiem..). Pamiętaj, że to nie waga określa twoja wartość jako osobę.

Ograniczaj jedzenie małymi krokami, zmieniając powoli tryb życia. W internecie znajdziesz mnóstwo wskazówek dietetycznych, które ostatecznie mogą zastąpić wizytę u dietetyka (upewnij się jednak że artykuły, wskazówki pochodzą od specjalistów).

Ze swojej strony polecam Ci mój artykuł na temat potrzeb psychicznych wyrażanych jedzeniem

http://www.centrumzaburzenodzywiania.pl/artykul/potrzeby-psychiczne-wyrazane-jedzeniem#.UrLbBSeCXFy

0
Ewa Kozłowska Dietetyka, Warszawa
79 poziom zaufania

Nie musisz korzystać z prywatnej opieki dietetycznej, wystarczy skerowanie od lekarza pierwszego kontaktu do poradni NFZ.
Lekarz rozważy również mozliwość leczenia sanatoryjnego ( NFZ)

0

Witam serdecznie,

Proszę zadbać o zdrowe nawyki żywieniowe. Musi Pani skupić się w tym momencie na pełnowartościowej i odpowiednio zbilansowanej diecie. Nalepy jeść mniejsze porcje ale często aby organizm wciąż pracował a metabolizm przyspieszał. Jada Pani 5 razy dziennie w odstępach co 2,5-3h oraz pije około1,5-2l czystej wody mineralnej. Dzień należy rozpocząć od pełnowartościowego śniadania zjadanego do 1h po przebudzeniu zaś kolację 3-4h przed snem. Powinna Pani również zrezygnować z żywności silnie przetworzonej, tłustej, kolorowych napoi oraz słodyczy. Zalecam wybierać chude białe mięsa, jedynie razowe pieczywo oraz brązowy ryż, makaron i gruboziarniste kasze. Należy zjadać dużo warzyw oraz owoce w celu dostarczenia cennego błonnika. Na kolację ograniczamy węglowodany a skupiamy się na białku.

Przykładowy jadłospis:
śniadanie: 2kromki razowego pieczywa lekko posmarowane serkiem np typu Bieluch, wędlina drobiowa plus warzywa
II śniadanie jogurt kefir czy maślanka z owocami plus kromka razowego pieczywa lub dosypać do jogurtu otręby czy płatki owsiane
obiad sałatka warzywna z grillowanym kurczakiem i kaszą gryczaną
podwieczorek podobnie jak II śniadanie
kolacja jaja lub chuda ryba czy pierś z kurczaka z warzywami lub twaróg z warzywami lub puszka tuńczyka z warzywami
Powinna Pani również wprowadzić aktywność fizyczną. Można skorzystać z siłowni pomocy trenera fitness lub ćwiczyć samodzielnie w domu. Przy ćwiczeniach należy zadbać o właściwą dietę. Trening powinien zaczynać się około 2h po posiłku lub jeżeli jest to niewielka przekąska to około 1h. W posiłkach okołotreningowych należy unikać tłuszczu, gdyż upośledzają odbudowę glikogenu.

W razie dodatkowych pytań zapraszam na bezpłatną konsultację
tel 506225670
Pozdrawiam Mgr Joanna Wasiluk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty