Nadwaga u 6-letniego dziecka

a co jesli nadwage ma 6latek? dodam ze przy wzroscie 138 cm wazy 45 kg. Jego dieta nie jest tłusta ,nie pije napojow gazowanych ,słodycze ma ograniczone właściwie do minimum.Raz w tyg. chodzi na lekcje pływania ,2 razy w tyg. ma zajecia fizyczne w szkole ,codziennie jezdzi na rowerze i ogolnie ma duzo energii i ruchu.Co wiecej moge zrobic?
KOBIETA, 31 LAT ponad rok temu

Witaj,
powinnaś się udać do sprawdzonego dietetyka, który przeanalizuje dotychczasowy sposób żywienia syna i ewentualnie na podstawie wywiadu zdrowotnego zaleci wykonanie badań laboratoryjnych, by wykluczyć schorzenia. Na pewno racjonalna dieta rozwiązałaby problem, tylko jet to o tyle ciężkie w obecnych czasach, z uwagi na bardzo przetworzone produkty spożywcze nie mające żadnej praktycznie wartości odżywczej a gromadzące duże ilości kalorii.

Agata Jarnuszewska
jarnuszewska.dobrydietetyk.pl

0

Witam. Jadłospis powinien być dostosowany w sposób indywidualny w zależności od stylu życia oraz indywidualnych uwarunkowań. Podam kilka zasad żywieniowych dotyczących dzieci i młodzieży.
1. Zaplanuj 4-5 posiłków dziennie (wśród nich przynajmniej jeden powinien być posiłkiem ciepłym).
2. W głównych posiłkach powinno znajdować się źródło pełnowartościowego białka (np. mięso, ryby, wędliny, jaja).
3. Zaleca się podawanie chudych wędlin i mięsa. Z mięs należy wykrawać tłuste kawałki, a drób serwować bez skóry.
4. Mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane każdego dnia.
5. Wybieraj dobrej jakości tłuszcz roślinny i masło.
6. Do surówek powinien być dodawany olej słonecznikowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek.
7. Sałatki owocowe mogą być posypane np. nasionami słonecznika, orzechami włoskimi. Takie sałatki powinny zastąpić słodkie przekąski (batony, czekolady, lody).
8. Zalecane jest zwiększyć ilość warzyw w diecie.
9. Wskazane jest stosowanie produktów pełnoziarnistych (ryż brązowy, kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, pieczywo razowe). Produkty pełnoziarniste są źródłem węglowodanów złożonych, które dają więcej energii.
10. Zalecane jest stosowanie różnorodnych technik przyrządzania potraw- gotowanie w wodzie, na parze, pieczenie w folii lub bez, zapiekanie. Smażenie powinno ograniczone.
11. Należy ograniczyć spożycie słodyczy oraz unikać żywności typu „fast-food”.
12. Dziecko powinno pić dużo wody mineralnej niegazowanej zamiast dosładzanych napojów, które są źródłem „pustych kalorii”.
13. Zdrowie osoby dorosłej w dużym stopniu zależy od prawidłowego rozwoju fizycznego w dzieciństwie, dlatego zadbaj o aktywność fizyczną swojego dziecka.

Zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

portal.abczdrowie.pl
Patronaty