Zapytaj lekarza

7 3 6 , 2 2 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Niski przyrost betaHCG a ryzyko poronienia

Witam! Jestem na początku 6 tygodnia ciąży, dokładnie tydzień temu robiłam badanie betaHCG i wynosiło 3400 mIU/ml, dziś, czyli dokładnie po 7 dniach powtórzyłam badanie i betaHCG wynosi 16 817 mIU/ml. Obliczyłam sobie, że przy minimalnym prawidłowym przyroście (czyli podwajanie się co 2 dni) powinno dziś wynosić ok. 41 000 mIU/ml. Czy to znaczy, że rozwój ciąży zatrzymał się? Bardzo się martwię, ponieważ pierwszą ciążę poroniłam we wrześniu br. w 6 tygodniu. Kolejną wizytę u ginekologa mam dopiero w przyszłym tygodniu, więc będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam, A.

KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Dzieci palących matek

Lek. Magdalena Pikul
82 poziom zaufania

Witam! Rzeczywiście na początku ciąży betaHCG powinno się podwajać co 48 godzin, mniejszy wzrost może świadczyć o zwiększonym ryzyku poronienia. Proszę jednak nie denerwować się na zapas, bo po pierwsze mówimy tu tylko o ryzyku a nie o czymś pewnym, a po drugie należy również pamiętać, że im ciąża starsza tym wartości beta HCG podwajają się w dłuższym okresie czasu. Myślę, że należy po prostu w dalszym ciągu obserwować przyrost tego hormonu w kolejnych badaniach, ponadto obserwować rozwój zarodka w badaniu USG. A przede wszystkim starać się zachować spokój. Pozdrawiam!

W trakcie specjalizacji z pediatrii w Szpitalu Wojewódzkim Nr 2 w Rzeszowie, interesuje się pediatrią i neonatologią.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy