Apetyt na słodyczę mogą zmniejszyć suplementy z chromem, ale osobiście polecam uregulowanie pór posiłków i odpowiednią liczbę węglowodanów w każdym z nich. Pozdrawiam.
Witam, polecam zwiększenie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a unikanie tych o wysokim np. gotowana marchewka. To ważne, aby glukoza nie skakała Pani we krwi- wtedy apetyt na słodkie będzie mniejszy. Polecam również zadbać o aktywność fizyczną. Pozdrawiam, Kamila Ziemann
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie.
10. Unikaj alkoholu. Zapraszam również na www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Po pierwsze proszę zadbać o regularność posiłków. Przerwy pomiędzy posiłkami są długie, głodzi Pani swój organizm to później Pani nadrabia jedząc produkty wysoko-węglowodanowe o łatwo przyswajalnych cukrach np słodycze. Jeżeli jemy nieregularnie to wahania cukru w naszym organizmie sa duże i mamy jeszcze wiekszy apetyt na słodkie. Postara się Pani to uregulować.
Po drugie w Pani diecie może być zbyt mało dobrych węglowodanów złożonych, pochodzących z prawdziwego razowego pieczywa, pełnoziarnistego makaronu, gruboziarnistych kasz czy brązowego ryżu. Często ograniczamy te produkty gdy chcemy zgubić zbędne kilogramy, jednak nie możemy ich ograniczyć do minimum, ponieważ to one są głównym źródłem energii. Zastanowi się Pani nad swoją dietą i przeanalizuje ilość spożywanych wyżej wymienionych węglowodanów. Jeżeli jest ich zbyt mało to organizm się domaga odpowiedniej podaży i odczuwa Pani apetyt na słodkie.
Podjadanie słodyczy można także zniwelować suplementacją chromu, jednak przyjmując określona dawkę należy pamiętać o przerwie pomiędzy opakowaniami gdyż chrom odkłada się w naszym organizmie.
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel.506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie a głodówka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak się odchudzać, by uniknąć jojo? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Czego unikać przy nadwadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Racjonalne odchudzanie po ciąży – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Brak efektów podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Najczęstsze błędy popełniane podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chęć zdrowego odżywiania u 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Obliczanie idealnej wagi dla osoby z 168 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak powinien wyglądać plan dnia 15-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co można jeść podczas odchudzania się? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
artykuły
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Dlaczego kobiety jedzą więcej przed miesiączką?
Kiedy kobietom zbliża się miesiączka, są one wtedy