Witam serdecznie. Żeby móc się skutecznie odchudzić należy zacząć od unormowania całego procesu jedzenia. Nie chodzi o to, by jeść za mało, czy wręcz się głodzić. Bo to nie pomaga, a wręcz przeszkadza. Dieta powinna być prawidłowo zbilansowana i dostosowana do potrzeb, aktualnego stanu fizycznego i ewentualnych chorób. Picie octu jabłkowego jest sposobem na rozsądną redukcję. Należy zacząć od unormowania ilości i jakości spożywanych posiłków. Powinno być pięć posiłków dziennie, bez podjadania i bez uczucia głodu. Dobrze ułożona dieta powinna zawierać źródła energii z rożnych grup produktów spożywczych. Węglowodany złożone to: kasze gruboziarniste (gryczana, pęczak) ciemny ryż, makaron pełnoziarnisty, otręby i płatki osiane,żytnie, jęczmienne. To pełnowartościowe białko z chudego mięsa, ryb, jajek, chude sery, mleko. Rośliny strączkowe: soczewica, ciecierzyca, groch, fasola. Bardzo ważne są warzywa - można je komponować do każdego posiłku. W mniejszym stopniu owoce. Istotną kwestią jest odpowiednie nawodnienie organizmu, picie większej ilości (około 1,5l dziennie) wody, jest bardzo pomocne podczas odchudzania. Nieodłącznym elementem jest aktywność fizyczna. Ruch jest niezbędny do tego , aby nasz metabolizm zaczął być bardziej efektywny. Ruch poprawia kontrolę glikemii, zwiększa zużycie materiałów zapasowych przez mięśnie. Proszę mi wierzyć, nie ma żadnej diety-cud. Ale jest dobrze zbilansowana dieta, jest aktywność fizyczna i to jest przepis na sukces. Dzień proponuję zacząć od owsianki, można przyrządzić ją z owocami. Na drugie śniadanie można zjeść sałatkę (np makaron pełnoziarnisty i pomidor, oliwki, papryka, cebula itp) obiad - kasza z gotowanym chudym mięsem i bukiet warzyw do tego (pół talerza to warzywa) podwieczorkiem niech będzie np grejpfrut i na kolację porcja kefiru albo jajko. Możliwości jest mnóstwo. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i preferencje smakowe. Ważne, żeby wszystko robić z głową, a nie z żołądkiem. Nawadniać organizm, nie głodzić go, i ruszać się. Będzie dobrze, proszę dać sobie czas :-) Pozdrawiam Asia Szmitka-Łuszczyk dietetyk mgr farmacji
Sposobem jest zadbanie o siebie z równą troska jak o dzieci, zapewne pochłaniaj tyle czasu i uwagi, że nie zauważa Pani co je i w jakiej ilości. Jedzenie w pośpiechu i bez świadomości jest częstą przyczyną nadwagi u kobiet. Na początek przydałby się Pani indywidualny plan dietetyczny z dokładnym jadłospisem. Po kilku miesiącach stosowania można na jego bazie zacząć samemu stosować nowe zasady racjonalnego żywienia.
Joanna Arciszewska
info@swiatdietetyki.pl
Witam,
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Problem ze zrzuceniem wagi u 20-letniej osoby – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak można schudnąć 10 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Waga 50 kg u 21-latki i chęć zdrowego odżywiania – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zrzucić 50 kg nadwagi? – odpowiada Dr Anna Brinken
- W jaki sposób skutecznie zgubić 20 kg do wakacji? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak zrzucić 20 kg, jeśli uwielbiam jeść? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jadłospis dla 47-latki o wadze 110 kg – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co może oznaczać szybkie przybieranie na wadze? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odchudzanie a wzrost wagi – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jak schudnąć z wagi 52 kg przy wzroście 160 cm? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta paleo - zasady, przeciwwskazania, jadłospis i przepisy
Dieta paleo to sposób odżywiania inspirowany wzorc
Najgorsze jedzenie na upalny dzień. Będziesz ociężały i ospały
Gdy żar leje się z nieba, ochota na jedzenie jest