Zapytaj lekarza

7 3 7 , 1 1 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Okresowe zaburzenia formy przy chorobie Hashimoto

Czy to normalne że przy hashimoto są słabsze okresy ? pół roku miałem formę 5/5 teraz pół roku forma zerowa potem pół roku ok a teraz znowu : zawroty głowy, mała moc, mega nerwowość, niepokój. Tsh 3,8 norma 0,4-4,2 , ft3 - 86 %, ft4 - 82 % biorę euthyrox n25, usg tarczycy ok - lekko pomniejszona. morfologia,b12,lh,prolaktyna,glukoza,rozmaz krwi, ob,crp,potas - ok. Jakieś rady sugestie ?
MĘŻCZYZNA, 27 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Dzień dobry,

Proszę sprawdzić miano przeciwciał antyTPO i aTG we krwi. Jeśli ma Pan objawy niedoczynności tarczycy, wówczas należy powiedzieć o tym lekarzowi i pod jego kontrolą zmodyfikować dawkę leku, tak, aby jeszcze nieco obniżyć TSH. TSH wśród osób zdrowych w Pana grupie wiekowej wynosi ok. 1,5.

Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy