Wszystko zależy od techniki przygotowania i rodzaju kawy zbożowej. Jeżeli jest to naturalna kawa zbożowa przygotowana na wodzie - nie ma tutaj większych przeciwwskazań gdyż zawartość węglowodanów jest minimalna (jest to około 0.5 do 1 g w 100 ml, a więc poniżej 0.1 WW), oczywiście jeżeli mówimy o konsumpcji w umiarkowanych ilościach. Sytuacja ma się inaczej jeżeli jest to napój przygotowany na mleku lub gotowy napój typu instant z dodatkiem mleka w proszku i cukru. Te mogą wywoływać wzrost poziomu glukozy we krwi. Jeżeli chce Pan poznać opinię lekarza medycyny proszę jednoznacznie otagować pytanie pod hasłem diabetolog (nie dodając diety - wtedy pytanie jest kierowane do dietetyka).

0

Proszę też pamiętać
Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty