Podwyższona lipaza a zapalenie trzustki

Witam serdecznie,rok temu przeszlam ozt,nie bylo rozlegle wiec z sor-u wypisali mnie do domu.leczenie to dieta lekko strawna i 0 alkoholu, poprawa przyszla po około 4-5 miesiacach,niestety poziom lipazy spada bardzo powoli. w ciagu roku z 368 spadl do 91,norma to 51.nie odczuwam juz zadnych prawie dolegliwosci,wszystkie badania mam w normie,usg prawidlowe.ale jednak nie daje mi spokoju podwyzszona lipaza.co powinnam zrobic??nie wiem jaki mialam poziom lipazy przed zapaleniem trzustki bo nigdy nie badalam. Bardzo proszę o fachową informacje na temat tej podwyższonej lipazy i wskazówki jak mam dalej postępować.
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Raczej pewnie będzie się trzeba przyzwyczaić do tak niewielkiego podwyższenia aktywności lipazy w osoczu krwi. I prawdopodobnie tak już pozostanie (warto byłoby jeszcze ocenić alfa-amylazę we krwi i moczu). Najważniejsze jest zachowanie abstynencji alkoholowej i zapewne nie dojdzie już do uszkodzenia trzustki.

0
Magdalena Mroczek
83 poziom zaufania

Lipaza jest jednym z enzymów, których poziom w ostrym zapaleniu trzustki może osiągać poziom nawet 80 razy wyższy niż norma. Lipaza jest enzymem, który wydzielany jest do przewodu trzustkowego, a następnie do dwunastnicy. Jest on niezbędna w trawieniu tłuszczy. W zwiększonej ilości lipaza przedostaje się do krwiobiegu i do surowicy. W przebiegu ozt dochodzi do podwyższenia poziomu amylazy i lipazy. Poziom amylazy maleje szybciej po wyzdrowieniu, poziom lipazy wolniej. U Pani może on jeszcze zmaleć należy go jednak stale kontrolować. Prawidłowe wartości lipazy wynoszą:

W teście turbidymetrycznym do 200 j/l.
W teście immunologicznym 7,7 do 56 /ig/1.



W Pani przypadku obecnie najważniejszą rolę odgrywa właściwa dieta. Alkohol jest niedozwolony, w tym również piwo. Należy unikać pokarmów ciężkostrawnych, smażonych, ciemnego pieczywa, w niektórych przypadkach żółtek jaj. Poza tym enzymy i niektóre witaminy należy suplementować. Po ozt dietę wprowadza się etapami. W ostatnim etapie jest to dieta lekkostrawna, produkty może sobie pacjent dobierać sam. Jeśli chodzi o sposoby przygotowywania potraw to zalecane jest duszenie, gotowanie, przygotowywanie na parze. Należy unikać potraw smażonych i odmrażanych. Powinna to być dieta łatwostrawna, niskotłuszczowa, o niskiej zawartości błonnika. Zapotrzebowanie energetyczne na tym etapie pokrywane jest głównie przez węglowodany. Ponadto ogranicza się tłuszcze. Do dopuszczalnych źródeł tłuszczu należy: masło, śmietanka, tłuszcze roślinne dobrej jakości, zwłaszcza olej, oliwa z oliwek. Rano przed spożyciem posiłku warto wypić szklankę wody mineralnej.

Ważne są regularne wizyty u lekarza, regularne usg trzustki etc.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty