Raczej pewnie będzie się trzeba przyzwyczaić do tak niewielkiego podwyższenia aktywności lipazy w osoczu krwi. I prawdopodobnie tak już pozostanie (warto byłoby jeszcze ocenić alfa-amylazę we krwi i moczu). Najważniejsze jest zachowanie abstynencji alkoholowej i zapewne nie dojdzie już do uszkodzenia trzustki.
Lipaza jest jednym z enzymów, których poziom w ostrym zapaleniu trzustki może osiągać poziom nawet 80 razy wyższy niż norma. Lipaza jest enzymem, który wydzielany jest do przewodu trzustkowego, a następnie do dwunastnicy. Jest on niezbędna w trawieniu tłuszczy. W zwiększonej ilości lipaza przedostaje się do krwiobiegu i do surowicy. W przebiegu ozt dochodzi do podwyższenia poziomu amylazy i lipazy. Poziom amylazy maleje szybciej po wyzdrowieniu, poziom lipazy wolniej. U Pani może on jeszcze zmaleć należy go jednak stale kontrolować. Prawidłowe wartości lipazy wynoszą:
W teście turbidymetrycznym do 200 j/l.
W teście immunologicznym 7,7 do 56 /ig/1.
W Pani przypadku obecnie najważniejszą rolę odgrywa właściwa dieta. Alkohol jest niedozwolony, w tym również piwo. Należy unikać pokarmów ciężkostrawnych, smażonych, ciemnego pieczywa, w niektórych przypadkach żółtek jaj. Poza tym enzymy i niektóre witaminy należy suplementować. Po ozt dietę wprowadza się etapami. W ostatnim etapie jest to dieta lekkostrawna, produkty może sobie pacjent dobierać sam. Jeśli chodzi o sposoby przygotowywania potraw to zalecane jest duszenie, gotowanie, przygotowywanie na parze. Należy unikać potraw smażonych i odmrażanych. Powinna to być dieta łatwostrawna, niskotłuszczowa, o niskiej zawartości błonnika. Zapotrzebowanie energetyczne na tym etapie pokrywane jest głównie przez węglowodany. Ponadto ogranicza się tłuszcze. Do dopuszczalnych źródeł tłuszczu należy: masło, śmietanka, tłuszcze roślinne dobrej jakości, zwłaszcza olej, oliwa z oliwek. Rano przed spożyciem posiłku warto wypić szklankę wody mineralnej.
Ważne są regularne wizyty u lekarza, regularne usg trzustki etc.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Poziom amylazy i lipazy a ostre zapalenie trzustki – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Podwyższony poziom amylazy i lipazy przy zapaleniu trzustki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Przewlekłe zapalenie trzustki a poziom amylazy i lipazy – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy to chora trzustka, czy coś innego? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Enzymy trzustkowe a ostre zapalenie trzustki – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Dlaczego amylaza i lipaza dalej rosną? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy mogę mieć przewlekłe zapalenie trzustki? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Czy mogę mieć raka trzustki, skoro lipaza jest podwyższona? – odpowiada Lek. Zbigniew Żurawski
- Podwyższona amylaza po laparoskopowym usunięciu pęcherzyka żółciowego – odpowiada Dr n. med. Igor Madej
- Czy możliwe jest żeby to był rak trzustki? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Lipaza - działanie, przebieg, normy, interpretacja
Trzustka jest bardzo ważnym gruczołem, wchodzącym
Enzymy. Budowa i funkcje enzymów: enzymy sercowe, trzustkowe i wątrobowe
Enzymy we krwi, stężenie których analizują badania
Amylaza - charakterystyka, normy, interpretacja
Amylaza jest enzymem hydrolitycznym wytwarzanym gł