Powrót do formy i wagi sprzed ciąży u 41-latki

Witam.Mam 41 lat i w kwietniu urodziłam syna .Przed ciążą ważyłam 47 kg.przy wzroście 155 cm a w ciąży przytyłam 16 kg.Teraz ważę 52 kilogramy i ćwiczę co drugi dzień(zawsze ćwiczyłam )..A moje pytanie dotyczy dojścia do formy w moim wieku.Ile trwa i czy jest możliwość całkiem zgubienia brzucha i powrotu do wagi sprzed ciąży.Dodam że brzuch mi nie wisi ale wygląda jak bym była w drugim miesiącu ciąży.Teraz waga mi stanęła i trochę się podłamałam.Proszę o odpowiedz.Dziękuje i pozdrawiam.Joanna
KOBIETA, 43 LAT ponad rok temu

Witam Panią,

Jest bardzo duża szansa na powrót do formy. Musi Pani jednak wykazać się wytrwałością i silną wolą. Cieszę się że Pani ćwiczy, aktywność fizyczna z pewnością przyspieszy proces odchudzania i modelowania ciała. Powinna Pani również zadbać o prawidłową dietę, która stanowi 70% sukcesu w walce o wymarzoną sylwetkę.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3h przed snem. Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. W diecie nie może zabraknąć błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Proszę sięgać po pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane górskie, kasze, razowe makarony, warzywa i owoce. Produkty te zawierają witaminy z grupy B niezbędne do wytwarzania enzymów trawiennych oraz błonnik regulujący trawienie. Warto również wprowadzić do diety mleczne napoje fermentowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, a także napoje z bakteriami probiotycznymi. Zawarte w nich dobre bakterie regulują trawienie, bakterie probiotyczne zaś wspomagają florę bakteryjną jelita grubego.
Proszę zadbać o zdrową i odpowiednio zbilansowaną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Dieta powinna być dobrana indywidualnie i uwzględniać Pani dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jeżeli miałaby Pani problem z ustaleniem prawidłowego jadłospisu zachęcam do kontaktu:

tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Witam serdecznie!
Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Bez tych danych ciężko ustalić prawidłową kaloryczność diety. Po ogólne wskazówki żywieniowe i przepisy zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty