Zespół jelita dwrażliwego (IBS) określa się, gdy występują ciągłe objawy lub ich nawracanie co najmniej przez 3 miesiące. Objawy takie jak:
- bóle brzucha, najczęściej po posiłkach w lewym podżebrzu lub lewym podbrzuszu, które to ustępują po wypróżnieniu
- uczucie parcia i niepełnego wypróżnienia
- zmienna częstość wypróżnień i ich charakter
- wzdęcia, uczucie rozpierania w nadbrzuszu
- domieszka śluzu w stolcu
Etiologia tego schorzenia nie jest znana, często występuje wraz z pojawiającymi się stanami stresowymi, nieprawidłowym żywieniem, przebytymi infekcjami przewodu pokarmowego.
Leczenie dietetyczne opiera się na eliminacji pokarmów nasilających dolegliwości, często wyklucza się z diety produkty mleczne (ewentulanie można wprowadzić do diety produkty mleczne fermentowane - także z dodatkiem kultur probiotycznych - jogurty, kefiry, maślanki itp.), rośliny krzyżowe, razowe pieczywo, owoce cytrusowe, czekoladę, porzeczki, gruszki, jagody.
Niekiedy koniecznym jest wyeliminowanie produktów alergizujących - ryby, produkty pszenne, orzechy.
Bezwzględnie należy wykluczyć produkty gazowane, napoje bardzo zimne lub bardzo gorące, alkohol, produkty zawierające sorbitol (czyli głównie produkty light), potrawy tłuste, smażone.
Preferowane są soki, przeciery zamiast surowych warzyw i owoców. Nie należy spożywać dużej ilości pokarmów za jedym razem. Posiłki powinny mieć małą objętość, ale spożywane często i regularnie.
Głównym założeniem takiej diety jest dieta lekkostrawna. Techniki kulinarne, którymi powinna się Pani posługiwać to gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie pod przykryciem.
Jeżeli natomiast stwierdzono u Pani obniżony poziom żelaza we krwi oraz kwasu foliowego i witamin z grupy B, to powinna Pani zastosować się do zaleceń lekarza. Nie powinna Pani samodzielnie odstawiać leków. Nasilenie objawów należy skonsultować z lekarzem.
Można także spróbować uzupełnić wymienione składniki w sposób naturalny. Nie polecałabym spożywania dużej ilości wątróbki, gdyż mimo dużej zawartości żelaza, zawiera ona wszytskie toksyny skumulowane przez życie zwierzęcia. Należy pamiętać, że żelazo jest lepiej absorbowane w obecności witaminy C. W tym celu wraz z czerwonym mięsem (ugotowanym/ pieczyownym w folii) należy spożywać surówki, przecierane warzywa, soki warzywne/owocowe (w miarę tolerowania). Niektóre warzywa także zawierają duże ilości żelaza, jednak jego wchłanianie jest dużo mniejsze.
Kwas foliowy znajdzie Pani we wszystkich warzywach zielonych liściastych. Ponadto można znaleźć na rynku produkty zbożowe wzbogacane w ten składnik.
Witaminy z grupy B zawarte się w produktach zbożowych, mlecznych, mięsnych, jajach. Doboru produktów z tej grupy powinna Pani dokonać indywidualnie, obserwując nasilanie bądź osłabienie objawów IBS.
Pozdrawiam