Zapytaj lekarza

7 3 6 , 4 5 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Spadek progesteronu a poronienie

JESTEM W 13 TYGODNIU CIĄŻY. CODZIENNIE RANO I WIECZOREM BIORĘ LUTEINE DOPOCHWOWO 100. W CZWAREWK BYŁAM NA BADANIU PROGESTERONU. W PIATEK ZADZWONIŁA DO MNIE DOKTOR Z PRZECHODNI DO KTÓREJ CHODZĘ I KAZAŁA ZWIĘKSZYC DAWKE 2X PO 200 BO WYNIK WYSZEDŁ 4,5. W PONIEDZIAŁEK MAM ZGŁOSIC SIE DO SWOJEGO LEKARZA PROWADZĄCEGO. CZY TAKI SPADEK PROGESTERONU MOZE SWIADCZYC ZE CIĄŻA OBUMARŁA? PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDZ BO Z TYCH NERWÓW CO MI TERAZ TOWARZYSZA JESZCZE SIE COŚ ZŁEGO STANIE. DZIEKUJĘ
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Podróż samolotem w czasie ciąży

Czy kobieta w ciąży może podróżować samolotem? A jeśli tak to, w którym trymestrze jest to najbezpieczniejsze? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.

Nie ma wiarygodnych danych potwierdzonych dużymi badaniami na temat poziomu PRG w ciąży. Leczenie jest "empiryczne", czasem posiłkujemy się wynikami badań, lecz one też interpretowane są dość subiektywnie. Kontakt ze strony lekarza jest wyrazem dużej troski o Pani malucha i nie powinien być źródłem stresu. Już po 8 tygodniu ciąży produkcja PRG w głównej mierze odbywa sie w łożysku. Do tego czasu odpowiada za nią tzw ciałko żółte w jajniku. Stąd suplementacja PRG do 6-8 tygodnia ma kluczowe znaczenie w ciążach po in vitro i u pacjentek z niewydolnością tej struktury. Od 8 tyg dziecko same się broni. Mniemam, że będąc w 13 tygodniu ciąży miała Pani badanie USG co najmniej kilkukrotnie. Jeśli wyniki były prawidlowe - proszę sie nie stresować. Zwiększenie dawki PRG nie będzie na pewno szkodliwe dla Pani dziecka.
Pozdrawiam D.Zaryjewski

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy