L- karnityna to aminokwas niebiałkowy biorący udział w przemianach metabolicznych, między innymi związków tłuszczowych. Jest ona reklamowana jako substancja zwiększająca spalanie tkanki tłuszczowej. Rzeczywiście przy jej niedoborach zauważalne są problemy z tendencją do gromadzenia tłuszczu, jednak większość osób dostarcza wystarczające ilości tego składnika z dietą (jego głównym źródłem jest mięso, przede wszystkim drobiowe). Nie ma natomiast dowodów na to, żeby spożycie L-karnityny ponad podstawowy poziom wpływało na spalanie tkanki tłuszczowej. Zatem jeżeli nie ogranicza Pan mięsa w diecie stosowanie L-karnityny prawdopodobnie nie wpłynie na nic więcej niż na stan portfela oraz samopoczucie, że zrobił Pan dla siebie coś więcej. Zawsze można jednak próbować, gdyż L-karnityna nie należy do bardzo niebezpiecznych dla zdrowia suplementów diety.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty