L- karnityna to aminokwas niebiałkowy biorący udział w przemianach metabolicznych, między innymi związków tłuszczowych. Jest ona reklamowana jako substancja zwiększająca spalanie tkanki tłuszczowej. Rzeczywiście przy jej niedoborach zauważalne są problemy z tendencją do gromadzenia tłuszczu, jednak większość osób dostarcza wystarczające ilości tego składnika z dietą (jego głównym źródłem jest mięso, przede wszystkim drobiowe). Nie ma natomiast dowodów na to, żeby spożycie L-karnityny ponad podstawowy poziom wpływało na spalanie tkanki tłuszczowej. Zatem jeżeli nie ogranicza Pan mięsa w diecie stosowanie L-karnityny prawdopodobnie nie wpłynie na nic więcej niż na stan portfela oraz samopoczucie, że zrobił Pan dla siebie coś więcej. Zawsze można jednak próbować, gdyż L-karnityna nie należy do bardzo niebezpiecznych dla zdrowia suplementów diety.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie l-karnityny u wegetarian – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Wspomaganie diety L-karnityną – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Suplementacja L-Karnityną przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Dr Agata Jarnuszewska
- Czy to możliwe żeby w 2 tygodnie pozbyć się niechcianych wałeczków z brzucha? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Czy mogę stosować l-karnitynę w tej sytuacji? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Czy l-karnityna odchudza? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Stosowanie L-Karnityny przez 29-latkę cierpiącą na przewlekłe zapalenie trzustki – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Jak pozbyć się tluszczu z ud? – odpowiada Mgr Katarzyna Szott
- Suplement przy ćwiczeniach spalania tkanki tłuszczowej – odpowiada Sylwia Ogrodowczyk
- Stosowanie L-karnityny podczas odchudzania na siłowni przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
artykuły
L-karnityna. Działanie, właściwości i skutki uboczne
L-karnityna to organiczny związek chemiczny. Częst
Zabójcze dla serca. Zwiększa ryzyko groźnych chorób nawet o 22 proc.
Nadmiar czerwonego mięsa zwiększa ryzyko chorób uk
Brązowy tłuszcz - właściwości i funkcje. Jak zwiększyć jego ilość?
Brązowy tłuszcz to rodzaj tkanki tłuszczowej, któr