Witam, przede wszytskim takie odchudzanie powinno być powolne, i stale pod konrolą lekarza lub dietetyka, nagły, szybki spadek wagi może być dla Pana bardzo niebezpieczny i wiązać się z wieloma powikłaniami. Jeśli chodzi natomiast o dietę ciężko coś Panu zaproponować nie znając wywiadu żywieniowego ani też lekarskiego natomiast z tego co Pan pisze - że nie jest Pan na nic chory można zastosować dietę opartą o zasady Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, kaloryczność diety nie powinna być niższa niż 2500 kcal, potem można delikatnie zaczac zmniejszac ilośc kalorii.
Proponuję nie bawić się w żadne diety białkowe, kopenhaskie czy jeszcze inne gdyż będą one na Pana bardzo negatywnie działać.
Ponad to powinien Pan wykonać pomiar analizy tkanki tłuszczowej zawartości płynów w organizmie. należy też sprawdzić stan metabolizmu przed podjęciem działań.
Witam,
w Pana sytuacji należy dobrać indywidualną dietę, na podstawie wywiadu żywieniowo-chorobowemu, analizie składu ciała. Dobrać odpowiednią wartość kaloryczną diety, gdyż nie powinna być ona za niska, gdyż czeka Pana kilka, a nawet kilkanaście miesiący odchudzania, a z biegiem czasu wartość kaloryczna będzie się zmniejszała. W tej sytuacji jedyne co mogę Panu zaproponować to udanie się na konsultację do dietetyka w Pana okolicy.
Pozdrawiam
Justyna Antoszczyszyn
Witam!
Powinien Pan skorzystać z bezpośredniej pomocy dietetyka. Redukcja masy ciała powinna odbijać się stopniowo (około 0,5-1 kg tygodniowo).
Zachęcam do stosowania zasad prawidłowego żywienia, ogólne wskazówki podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji (wysiłek powinien być dostosowany do możliwości). 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu.
Po przepisy i wskazówki zapraszam na
www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie z wagi 130 kg u 42-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Bezpieczne odchudzanie po 60-tce – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odchudzanie a grupa krwi 0 – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Waga 68 kg przy 164 cm wzrostu a odchudzanie – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Chęć zdrowego odżywiania u 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta dla 31-latki ważącej 100 kg przy 164 cm wzrostu – odpowiada Mgr Magdalena Speichert-Dydel
- Jak schudnąć po dwóch porodach? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Bezpieczne i zdrowe żywienie u 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Prośba o poradę dietetyczną dla 23-latki, która waży 100 kg przy 184 cm wzrostu – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Najczęstsze błędy popełniane podczas odchudzania – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Odchudzanie - produkty wspomagające, dieta i aktywność fizyczna
Odchudzanie, czyli działania skoncentrowane na utr
Deficyt kaloryczny - co to jest, jak wyliczyć deficyt kaloryczny, ile kalorii jeść, żeby schudnąć
Deficyt kaloryczny to element, bez którego utrata
Beyonce schudła w 44 dni. Z tych produktów zrezygnowała
Zaledwie 44 dni po porodzie, ikona muzyki pop, Bey