System żywienia na odchudzanie trwałe o ok 60-70 kg

Jestem mężczyzną 38 lat,waga ok. 160 kg, wzrost 182 cm, byłem na badaniach które wykazały że nie mam żadnych przeciwwskazań do stosowania diety. Jednak lekarz zamiast dać mi jakieś wskazówki lub dietę powiedział, żeby przyszedł za trzy miesiące na kontrolę. Na moje pytanie jak mam w takim razie schudnąć skoro nic mi nie poradził tylko zbadał odpowiedział, że to już mój problem. Czy można prosić o wskazanie jakieś diety lub systemu żywienia który pomógł by mi schudnąć trwale o ok 60-70 kg?
MĘŻCZYZNA, 38 LAT ponad rok temu

Witam, przede wszytskim takie odchudzanie powinno być powolne, i stale pod konrolą lekarza lub dietetyka, nagły, szybki spadek wagi może być dla Pana bardzo niebezpieczny i wiązać się z wieloma powikłaniami. Jeśli chodzi natomiast o dietę ciężko coś Panu zaproponować nie znając wywiadu żywieniowego ani też lekarskiego natomiast z tego co Pan pisze - że nie jest Pan na nic chory można zastosować dietę opartą o zasady Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, kaloryczność diety nie powinna być niższa niż 2500 kcal, potem można delikatnie zaczac zmniejszac ilośc kalorii.
Proponuję nie bawić się w żadne diety białkowe, kopenhaskie czy jeszcze inne gdyż będą one na Pana bardzo negatywnie działać.
Ponad to powinien Pan wykonać pomiar analizy tkanki tłuszczowej zawartości płynów w organizmie. należy też sprawdzić stan metabolizmu przed podjęciem działań.

0

Witam,
w Pana sytuacji należy dobrać indywidualną dietę, na podstawie wywiadu żywieniowo-chorobowemu, analizie składu ciała. Dobrać odpowiednią wartość kaloryczną diety, gdyż nie powinna być ona za niska, gdyż czeka Pana kilka, a nawet kilkanaście miesiący odchudzania, a z biegiem czasu wartość kaloryczna będzie się zmniejszała. W tej sytuacji jedyne co mogę Panu zaproponować to udanie się na konsultację do dietetyka w Pana okolicy.
Pozdrawiam
Justyna Antoszczyszyn

0

Witam!

Powinien Pan skorzystać z bezpośredniej pomocy dietetyka. Redukcja masy ciała powinna odbijać się stopniowo (około 0,5-1 kg tygodniowo).

Zachęcam do stosowania zasad prawidłowego żywienia, ogólne wskazówki podam poniżej. 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji (wysiłek powinien być dostosowany do możliwości). 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień zaczynaj od śniadania. 3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. 4. Pamiętaj o codziennym spożywaniu warzyw i owoców. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami. 5. Każdego dnia co najmniej dwa razy spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery. 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych (smalec, tłuste mięsa), a więcej tłuszczów roślinnych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). 7. Źródłem białka w twojej diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego. 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii). 9. Pij wystarczającą ilość płynów – minimum 2 litry dziennie. 10. Unikaj alkoholu.

Po przepisy i wskazówki zapraszam na
www.diet-coaching.xaa.pl

Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty