Testy alergiczne i częste infekcje u 4-latka

Witam. Kilka tyg temu zrobiliśmy naszemu 4letniemu synkowi testy alergiczne, ponieważ bardzo często miewał ostre zapalenia krtani, oskrzeli, infekcje gardła i różne podobne. Wszyscy stawiali na alergię wziewna, ale okazało sie ze na kurz i roztocza uczulony jest odrbinę i nie ma to wpływu, ale bardziej uczulony jest na mleko, kakao,pomidory i cytrusy. Czy alergia na te pokarmy mogła wywoływać te wszystkie choroby? I czy może jeść jakieś jogurty, czy nie wolno nic mlecznego?
KOBIETA, 27 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Alergia nie wywołuje chorób przebiegających z podwyższoną ciepłotą ciała, a uczulenie na pokarmy to głównie zmiany skórne. Mleko i jego pochodne wykluczyć. Mleko jest białe ale białka w nim tyle co kot napłakał.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty