Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Przede wszystkim wykluczyć trzeci migdałek jako źródło alergii.
Alergia nie wywołuje chorób przebiegających z podwyższoną ciepłotą ciała, a uczulenie na pokarmy to głównie zmiany skórne. Mleko i jego pochodne wykluczyć. Mleko jest białe ale białka w nim tyle co kot napłakał.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy alergia na roztocza i trawy może niekorzystnie wpływać na funkcjonowanie układu pokarmowego? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Co oznaczają takie testy alergiczne? Na co jest uczulone moje dziecko? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jakie wyniki pokażą te testy alergiczne? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wydzielina w gardle u 4-letniej córki – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Alergia pokarmowa i kontaktowa oraz częste infekcje górnych dróg oddechowych – odpowiada Mgr inż. Agnieszka Kopacz
- Jak leczyć silną alergię na roztocza? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy trudności z oddychaniem są normalne przy alergii na roztocza? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy w sytuacji alergii na roztocza, możemy mieć w domu psa? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Stałe spływanie wydzieliny po gardle – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Suchy kaszel i uczulenie na roztocza kurzu domowego u 12-latka – odpowiada Milena Lubowicz