Witam serdecznie!
Każdy spożywany pokarm powinien być przeżuwany powoli i dokładnie. W przeciwnym razie mogą występować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego np. niestrawność, bóle żołądka (który szybciej trawi dokładnie przeżuty pokarm).
Proszę zadbać o odpowiednie warunki podczas jedzenia (spokój, skupienie się nas spożywanym posiłkiem).
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam. Myślę, że po takim jednorazowym incydencie nie powinna mieć Pani jakiś większych dolegliwości, pokarm może ciut dłużej się trawić i trochę dłużej zalegać w żołądku. Ale warto zastosować profilaktykę i w przyszłości starać się zjadać posiłek powoli, dokładnie go przeżuwając. Tak naprawdę proces trawienia niektórych składników pokarmowych zaczyna się już w jamie ustnej, gdzie działała amylaza ślinowa. Wiec im dokładniej pokarm jest przeżuty w jamie ustnej tym bardziej rozdrobniony (nadtrawiony) trafia do żołądka. Tam z kolei enzymy trawienne maja już łatwiejsze działanie. Proces trawienia jest sprawniejszy.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak długo trwa trawienie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czas trawienia pokarmu u 7-latka – odpowiada Mgr inż. Lucyna Michalak-Klimczak
- Jak pobudzić trawienie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy surowe warzywa pomagają przy trawieniu? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść na lepsze trawienie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odbijanie po zjedzeniu gruszki – odpowiada Dr Jacek Radwański
- Czy ostry sos jest szkodliwy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niepokojące objawy związane z trawieniem - co o może być? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czym poprawić trawienie u osoby starszej? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Niestrawione resztki jedzenia w kale i bulgotanie w żołądku – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk