Witam,
najprawdopodobniej tyje Pani właśnie ze względu na niedoczynność tarczycy. Wyniki nie są dobre! Należy podjąć leczenie pod opieką endokrynologa oraz dietetyka. Prawidłowy jadłospis będzie to kluczowym. Przy niedoczynności tarczycy jest zwolniona przemiana materii. muswi Pani uważać na to co zjada.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Tycie po ukończeniu 40. roku życia – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak pozbyć się tkanki tłuszczowej przy żuchwie? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Przybieranie na wadze i ocieranie butów – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problemy z odchudzaniem po ciąży pomimo aktywności fizycznej – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Tycie po lekach hormonalnych – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co może oznaczać szybkie przybieranie na wadze? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak można schudnąć 10 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy jest jakaś skuteczna dieta odchudzająca, która nie powoduje efektu jojo ani skutków ubocznych? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Brak spadku wagi pomimo diety u 23-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób mogę odchudzić mojego syna? [PORADA EKSPERTA] – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Jak przyspieszyć metabolizm? Dieta i ćwiczenia
Jak przyspieszyć metabolizm? To pytanie zadaje sob
Leczenie niedoczynności tarczycy - naturalne metody, dieta
Niedoczynność tarczycy związana jest z niedoborem
Skrobia - rodzaje, właściwości i zastosowanie, skrobia w żywności
Skrobia to substancja roślinna, klasyfikowana jaka