Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Może być pan uczulony na obie substancje czynne. Inne leki przeciwbólowe to metamizol ( pyralgina ) albo ketoprofen ( ketonal, naproxen ) może też pan spróbować tradycyjnego kwasu acetylosalicylowego ( aspiryna ). Proponuje jednak wstępnie udać się do lekarza POZ i poinformować co problemie, być może wymaga pan konsultacji u alergologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uczulenie na NLPZ u 30-letniej osoby – odpowiada Magdalena StusiĹska
- Czy nic mi nie będzie po wypiciu piwa i zażyciu paracetamolu? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Gorączka i wymioty podczas stosowania ibuprofenu – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy ten lek przeciwbólowy może być przyczyną kaszlu? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Jakie nlpz mogę stosować przy problemach z żołądkiem? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Obrzęk Quinckego po zastosowaniu Etopiryny – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jaka jest różnica między polopiryną i aspiryną? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Leczenie zakrzepicy i korzonków – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Co zrobić w razie dużego bólu po ekstrakcji? – odpowiada Lek. dent. Tomasz Herczakowski
- Przeziębienie i stosowania aspiryny a ekstrakcja ósemki – odpowiada Aleksander Ropielewski