Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Witam serdecznie,
przede wszystkim ważne jest aby możliwie dokładnie potwierdzić czy to alergia na podstawie prób prowokacji i koniecznie konsultacji z lekarzem. Proszę na własną rękę nie ograniczać kolejnych produktów, tym bardziej że białka mleka, gluten, cukier to większość pokarmu a wszelkie niedobory w takim wieku wpływają na dalszy rozwój dziecka. Tak naprawdę dużo się mówi o alergiach i faktycznie trzeba dzieci obserwować ale w takim okresie jak Pani córeczka dużo może być czynników.Dieta jest rozszerzana, do tego przewód pokarmowy może nie wszystko przyjmować albo toleruje ale tylko w mniejszej póki co ilości. Jak we wszystkim należy zachować umiar!

Jeżeli lekarz potwierdzi uczulenie to na podstawie dotychczasowych obserwacji reakcji córeczki wykluczy konkretne składniki. Możliwe że takie postępowanie nie będzie potrzebne więc na własną rękę nie wolno tego robić.

pozdrawiam
Małgorzata

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty