REKLAMA

W jaki sposób mogę zdrowo chudnąć?

Mam 35l, 165 cm, 84kg. chcialabym zdrowo i madrze chudnac 20 kg. mam insulino opornosc guzy na tarczycy i poczatki cukrzycy. od lekarza dostalam Mysimbe ktora zarzywam 4 dni. zrezygnowalam z cukru i ograniczylam sol i tluszcze do minimum. Potrzebuje pomocy w ustaleniu zbilansowanej diety. Jezeli chodz o wysilek fizyczny to pracuje fzycznie (Aldi) chodze na spacery z dzieciakami. Nie okreslam czasu na schudniecie bo wiem ze nie bedzie to proste przy moich wynikach badan. Z gory dziekuje za pomoc.
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

niestety nie ma 1 diety pasującej do każdej osoby - tym bardziej, że ma Pani jednostki chorobowe. Proszę się zgłosić do dietetyka w Pani okolicy,który wyjaśni Pani jak powinna wyglądać Pani jadłospis.

Pozdrawiam
Joanna Wardenga

0

Witam,

Przede wszystkim powinna Pani jadać produkty o niskim indeksie glikemicznym. W tym momencie posiadam jednak zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak zdrowo jeść i chudnąć?

Mam 23 lata, 56 kg, 160cm, jeszcze w marcu ważyłam 66kg. Co drugi dzień ćwiczenia i dieta w granicach 1500-1800kcal dziennie. Chciałabym już zacząć stabilizować, ale nie wiem jak najlepiej, skoro nie trzymałam się kurczowo w danym tygodniu konkretnej ilości kcal tylko nieraz wyszło 1500, nieraz 1700, więc tu chyba nie pasuje "opcja" dodawania 20kcal dziennie. Chciałabym przestać obsesyjnie liczyć kcal i nie zmarnować tego, co osiągnęłam. Proszę o rady.
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Nie napisała Pani, czy zamierza nadal ćwiczyć i ile razy w tygodniu. To jest istotna informacja.
Przy założeniu, że będzie Pani ćwiczyć 2 razy w tygodniu. Kaloryczność diety powinna wynosić około 2200 kcal.
Podczas odchudzania należy zmienić swoje nawyki żywieniowe już na zawsze. Tylko takie podjecie gwarantuje sukces.
Należy zmodyfikować sposób żywienia poprzez stosowanie zasad racjonalnego odżywiania, czyli:
- zaczynać dzień od śniadania
- jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny, co chroni przed nagłym napadem głodu, nad którym ciężko zapanować
- dbać o różnorodność i estetykę posiłków, aby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych
- unikać nadmiernych ilości tłuszczów (np. gotowanie na parze zamiast smażenia)
- spożywać zdrowe węglowodany, czyli zamienić białe pieczywo na ciemne, makarony białe na razowe, ryż biały na brązowy, dodać do codziennego jadłospisu płatki owsiane. Należy pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie.
- pić co najmniej 2 litry wody dziennie
- unikać soli - stosować zioła
- zrezygnować przekąsek typu paluszki, chipsy, fast food, napoje gazowane.
Podczas komponowania codziennej diety należy również kierować się zasadami:
5 PORCJI PRODUKTÓW ZBOŻOWYCH – JEDNA PORCJA = 50 G CHLEBA LUB 30 G KASZY/RYŻY
W dziennej racji pokarmowej powinno znaleźć się 5 porcji produktów zbożowych (w każdym posiłku). Jedna porcja to 50 g chleba (jedna kromka) lub 30 g ryżu lub kaszy (waga produktu suchego). Następną grupą produktów są warzywa. Konsumpcja warzyw powinna wynosić ok. 400 g/dzień – około 4 porcji dziennie. Warzywa są niskokaloryczne, mogą być podawane do każdego posiłku. Naukowcy radzą, aby spożycie owoców było mniejsze niż warzyw.
300 G OWOCÓW – OKOŁO 3 PORCJE
Zaleca się spożywanie ok. 300 g owoców – 3 porcje. Owoce są bardziej kaloryczne. Mogą przyczyniać się do wzrostu poziomu trójglicerydów we krwi oraz glikemii poposiłkowej. Produkty mleczne (mleko, jogurty, kefiry, sery, twarogi) rekomendowane są w ilości 2 porcji/dzień.
2 PORCJE PRODUKTÓW MLECZNYCH – 200 – 300 ML JOGURTU LUB MLEKA
Jedna porcja to 200 – 300 ml mleka lub jogurtu, także 40 g sera żółtego. Należy wybierać produkty mleczne o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Na wyższym poziomie piramidy znajdują się produkty bogate w białko.
RYBY 2 RAZY W TYGODNIU PO 120 G
Zaleca się spożywanie jaj, ryb morskich, mięsa i nasion strączkowych. Należy wyeliminować tłuste mięso na rzecz chudego, np. drobiu.
2-3 PORCJE MIĘSA/TYDZIEŃ – JEDNA PORCJA TO 150 G
Mięso powinno się zastępować rybami i roślinami strączkowymi, a zalecana ilość kształtuje się na poziomie 2 – 3 porcji po 150 g/tydzień. Na wierzchołku piramidy zostały umieszczone tłuszcze, których spożycie nie powinno przekroczyć zalecanego poziomu. Najwyższe walory zdrowotne posiada olej roślinny. Należy ograniczyć spożywanie żywności przetworzonej, np. przetworzonych produktów węglowodanowych: biały ryż, białe pieczywo, drobne kasze, makaron, ziemniaki w przetworzonej postaci oraz mięso czerwone, a także unikać jedzenia ciast, ciasteczek, tortów, czekolady, lodów czy alkoholu.
Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości wody.

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina Roziewska
proziewska@gmail.com
http://dietetyka-medyczna.pl/

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Jak jeść zdrowo i nie chudnąć?

Dzień dobry. Od czterech lat staram się odżywiać zdrowo, unikam "chemii" i kupnych słodyczy. Moje pytanie brzmi: jak jeść zdrowo i NIE chudnąć? Przez te kilka lat straciłam 7kg, w tym momencie przy wzroście 158 ważę 47kg (lat 23). Jem śniadania, posiłki regularne, nie podjadam, nie jem wieczorem. Lubię słodycze, ale jak jem to mam wyrzuty sumienia. Ostatnio czytałam dużo o szkodliwości pszenicy, ale boję się, że jeśli z niej zrezygnuję, to znów schudnę i będę miała niedowagę. Proszę o radę.
KOBIETA, 24 LAT ponad rok temu

Witam,
bardzo dobrze, że przestrzega Pani zasad zdrowego żywienia. Szczególnie polecam bazowanie na piramidzie żywieniowej (obowiązuje nowy schemat piramidy!) i dbanie o regularność posiłków. Wówczas nie ryzykujemy, że organizm mimo że otrzymuje zdrowe produkty zacznie odkładać z obawy że przerwy między posiłkami są zbyt duże. Aby utrzymać wagę należy dostarczyć odpowiednią ilość kcal do Pani zapotrzebowania. Najlepiej zacząć od wyliczenia całkowitej przemiany materii. Ograniczanie ilości kcal, czy to w wyniku spożywania mniej kalorycznych produktów spożywczych czy poprzez wysiłek fizyczny, wpłynie na redukcję masy ciała więc może tutaj są zbyt duże rozbieżności i w efekcie Pani waga spada. Zalecałabym przede wszystkim wykonanie badań krwi w celu wyeliminowania czynników zdrowotnych które mogą wpłynąć na spadek wagi ii wykluczeniu ew niedoborów wynikających ze spadku pasy ciała,

Jeżeli do tej pory dobrze Pani tolerowała gluten i nie ma podejrzenia o nietolerancje to nie jest wskazane aby stosować dietę bezglutenową. Oczywiście warto urozmaicać dietę wprowadzając zboża bezglutenowe, szczególnie proso, amarantus. W razie podejrzenia nietolerancji zaleca się dietę eliminacyjna ale najlepiej pod kontrolą lekarza aby uniknąć ew niedoborów wynikających z diety bezglutenowej.

Jako psychodietetyk zwracam uwagę aby nie traktować drobnych odstępstw od zdrowych żywienia (słodycze) jako braku silnej woli. Jeżeli kontroluje Pani ilości spożywanych słodyczy i równocześnie dba o zdrowe odżywianie to nie ma obaw że dojdzie do niedoborów składników odżywczych. Oczywiście warto aby te ilości słodyczy były spożywane sporadycznie i najlepiej o takiej porze dnia aby można było spalić część kcal. Zachęcam również do wprowadzania zdrowych zamienników dla ulubionych smakołyków i nie podjadanie między posiłkami.
W razie wątpliwości proszę kontakt.

0

Proszę nie sugerować się wszystkimi nowinkami, pewne rzeczy są szkodliwe (np. konserwanty, niektóre barwniki) a niektóre szkodzą pewnym osobom a innym nie.
Proszę nie demonizować słodyczy, ja też je bardzo lubię. Proszę sobie robić w domu słodkie desery owocowe, z orzechów, pestek dyni, sezamu, budynie, galaretki, ciasta . Będą zdrowsze niż te ze sklepu , które zawierają tłuszcz palmowy, spulchniacze i konserwanty i zbyt dużo cukru.
Ważny jest też umiar - więc nie trzy razy dziennie a najwyżej raz.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty