Twój przewodnik po zdrowiu

  1. Opisz swój problem. Pomożemy Ci znaleźć odpowiedź w bazie ponad miliona porad!
  2. Nie ma informacji, których szukasz? Wyślij pytanie do specjalisty.
Rozpocznij
7 3 6 , 8 8 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Guzy tarczycy: Pytania do specjalistów

Czy ta zmiana mogła ulec zezłośliwieniu?

Witam. Bardzo proszę o pomoc. W 2018 w USG wykryto guz na tarczycy w opisie lito plynowa zmiana ogniskowa z zwapnieniem o wym.7*6*8 mm o obwodowo centralnym unaczynieniu . Została zrobiona bacc wynik zmiana łagodna. Płaty komórek pęcherzykowych bez cech... Witam. Bardzo proszę o pomoc. W 2018 w USG wykryto guz na tarczycy w opisie lito plynowa zmiana ogniskowa z zwapnieniem o wym.7*6*8 mm o obwodowo centralnym unaczynieniu . Została zrobiona bacc wynik zmiana łagodna. Płaty komórek pęcherzykowych bez cech złośliwości, pojedyncze histiocyty. W 2019 w USG obraz bez zmian wymiar również biopsja zmiana łagodna pojedyncze płaty kom.pecherzykowych bez cech złośliwości. Pojedyncze limfocyty. Wczoraj zrobiłam kontrolne USG i opis ten sam tylko zmiana się powiększyła do 9.6*10*11mm. Jestem przerażona ponieważ nie wiem kiedy ktoś mnie przyjmie na wizytę i zrobi bacc z racji koronawirusa. Moje pytanie czy możliwe jest żeby zmiana po roku czasu uległa zezłosliwieniu.? Czy tamte biopsję mogły być źle wykonane? Czemu ta zmiana rośnie? Wyniki TSH ft3 i ft4 w normie. Tarczyca niepowiększona. Węzły i przytarcze również . Będę wdzięczna za odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy można stosować takie okłady?

czy można stosować okłady z olejku rycynowego na guzy tarczycy?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co znaczą takie wyniki w III trymestrze ciąży?

Dzień dobry, proszę o interpretację wyników w III trymestrze ciąży: TSH 3,01 mU/l norma 0,27-4,2, FT3 2,91pg/ml norma 2,0-4,4, FT4 1,08 ng/dl norma 0,93-1,7, anty TPO 1,01 IU/ml norma 0,0-5,61 Sczególnie chodzi mi o antyTPO. Przed ciążą wynik wyniósł poniżej 1 IU/ml. Nigdy nie leczyłam się na tarczycę, guzów na USG brak.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Dla mam guzki na podniebieniu?

Witam i proszę o pomoc. 34 we wrześniu w zeszłym roku zauważyłem dwa guzki na podniebieniu,dostałem histerii że to rak i ciągle czytałem w internecie o raku jamy ustnej zagłądałem co chwile w to miejsce przy lustrze,poszedłem to stomatologa który... Witam i proszę o pomoc. 34 we wrześniu w zeszłym roku zauważyłem dwa guzki na podniebieniu,dostałem histerii że to rak i ciągle czytałem w internecie o raku jamy ustnej zagłądałem co chwile w to miejsce przy lustrze,poszedłem to stomatologa który stwierdził że to nic poważnego ale kazał pojechać do chirurga który potwierdził zmiany chrzęstno kostne i to nic takiego,ulżyło mi ale nagle moja szczęka zrobiła się napięta że aż bolała ,gardło zrobiło się czerwone i zaczęlo boleć,ból lewego ucha,poszedłem do laryngologa stwierdził refluks,brałem ipp przez 6 tygodni,dieta,trochę pomogło ale ból ucha pozostał,a w gardle pozostało kłucie po lewej stronie,kolejna wizyta nic nie wniosła,lekarz nic nie widzi dał kolejną dawke ipp i leki uspokajające,kazał zrobić badanie usg szyi które wykazało guzy tarczycy reszta w normie,kolejny dla mnie wsztrząs z tymi guzami,załamałem się że to rak,znowu czytałem o raku,przez to kłucie w gardle przy lustrze ciągle sobie tam grzebałem i szukałem czy są jakieś zmiany,czekałem na wizyte u endokrynologa,okazało się że to hashimoto i mam się nie martwić,wieć walczyłem dalej z gardłem i poszedłem do innego laryngologa który też podejrzewa refluks,dał inne leki i dla świętego spokoju kazał zrobić badanie endoskopowe krtani stroboskopie,tak zrobiłem brak zmian,potem wymaz z gardła w normie,rezonans szyi w normie,gastroskopia brak zmian w przełyku Po jakimś czasie doszły kolejne objawy silne bóle w klatce piersiowej ktore trały kilkanaście minut,,zrobione ekg i rtg klatki piersiowej brak zmian,do dzis mnie klatka pobolewa lekko i promieniuje do pleców ale jest ból lekki,parestezje łydek i stóp twało ponad miesiąć codziennie zniknęło samoistnie, usg tętnic żylnych w normie,parcie na pęcherz ponad miesiąć urolog nic nie widział dał jakieś leki,ale przeszło samo,bruksizm przegryzanie policzków i języka,ścisk głowy jak w imadle rezonans głowy w normie,drętwienie rąk,wyrywanie z łóżka uczucie dławienia śliną,te wszystkie objawy pojawiały się jeden po drugim,oczywiście czytanie o raku mózgu,raku prostaty itd. I Teraz ostatnia rzecz która się wydażyła i nie wiem co to jest,obudziłem się z silnym pieczeniem języka i gardła które trwa od 3 miesięcy,codziennie od rana do wieczora(uczucie pieczenia,pokaleczenia w gardle,pieczenie w jamie ustnej,czasem uczucie goryczy)najbardziej dokucza gardło,kolejna wizyta u laryngologa stwierdza że nic tam nie ma wysyła do gastrologa ,kolejna gastroskopia żadnych wielkich odchylen nie ma Podsumowując:pieczenie trwa codziennie od momentu wstania z łóżka aż do końca dnia,bez wzgłedu na to czy pracuje czy oglądam tv czy cokolwiek robie,objawy ustępują w czasie żucia gumy,jedzenia i picia piwa oraz snu,śpie dobrze nie odczuwam pieczenia. Pytanie :czy dostałem od tego wszystiego na głowę?czy to może być refluks który odczuwam tylko w gardle i jamie ustnej?co jest dziwne,czy może to rak którego tak się boje mimo tylu badań i może nikt nie zauważył?czy to może być jeszcze co innego,co mogę jeszcze zrobić w tym kierunku ponieważ wszystkie objawy powyżj minęły a problemy z gardłem twają już prawie rok.proszę o pomoc
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

W jaki sposób mam interpretować ten wynik biopsji?

Jak interpretować wynik biopsji: erytrocyty, skąpy koloid, nieliczne drobne grupy częściowo kwasochłonnych tyreocytow z cechami nieznacznej miejscami umiarkowanej atypii jądrowej. Dodam, że badany był guz 40x18x35mm na prawym płacie tarczycy.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co mogą znaczyć te dolegliwości po usunięciu tarczycy?

Jestem po całkowitym usunięciu tarczycy z powodu guza oraz choroby Gravesa Basedova z orbiopatia .Miałam ostatnio przypisane 100 letrox rano oraz 75 Novathyrol wieczorem ,czułam się dobrze leki pomagały lecz po pewnym momencie robiły mi się takie zgrubienia przy kostkach... Jestem po całkowitym usunięciu tarczycy z powodu guza oraz choroby Gravesa Basedova z orbiopatia .Miałam ostatnio przypisane 100 letrox rano oraz 75 Novathyrol wieczorem ,czułam się dobrze leki pomagały lecz po pewnym momencie robiły mi się takie zgrubienia przy kostkach potem kończyny dolne zaczęły puchnąć i doszła do tego wysypka która swedziala nie miłosiernie
odpowiada 1 ekspert:
lekarz Anastazja Szlauer-Stefańska
lekarz Anastazja Szlauer-Stefańska

Czy ta dawka Euthyroxu jest wystarczająca przy moich hormonach?

witam serdecznie ! Mam pytanie o dawke leku Mój wynik TSH to 5,3 (przy normie do 4,2) FT3 3,41, FT4 1,3 w USG- guzy tarczycy Otrzymalam dawke Euthyroxu 25 mikrogramów, czy jest to wystarczająca dawka. Dawke ta wypisal mi... witam serdecznie ! Mam pytanie o dawke leku Mój wynik TSH to 5,3 (przy normie do 4,2) FT3 3,41, FT4 1,3 w USG- guzy tarczycy Otrzymalam dawke Euthyroxu 25 mikrogramów, czy jest to wystarczająca dawka. Dawke ta wypisal mi lekarz POZ ze wgledu na bardzo ograniczony dostep do lekarza endokrynologa (ze wzgledu na panujaca sytuacje epidemiologiczna) Dziekuje. Kinga 35 lat
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak mogę się pozbyć dolegliwości tj. silny skurcz mięśni, ból głowy i bóle w klatce piersiowej?

Witam , od ponad roku mam bardzo nietypowe dolegliwości: mianowicie bardzo silny skurcz miesi szyji i krtani do tego przeszywający bol głowy w różnych miejscach ,głównie w części potylicznej, czasem uczucie ciala obcego w gardle i bóle w klatce piersiowej... Witam , od ponad roku mam bardzo nietypowe dolegliwości: mianowicie bardzo silny skurcz miesi szyji i krtani do tego przeszywający bol głowy w różnych miejscach ,głównie w części potylicznej, czasem uczucie ciala obcego w gardle i bóle w klatce piersiowej. Mam guza na tarczycy nie złośliwego, mialam robiony rtg klatki , ekg serca, bylam u neurologa , miałam robiona tomografie glowy , u laryngolog stwierdził lekki stan zapalny , mam silne uczulenie na nikiel, pozatym żadne alergie nie wyszły w testach co jest dziwne bo nikiel rowniez znajduje się w różnych pokarmach...chodziłam do psychologa. Niestety te objawy wróciły . Proszę o pomoc
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski

Czy te duszności świadczą o alergii?

Szanowni Państwo. Mam duszności, które pojawiają się na tle alergicznym, ale także bez konkretnej przyczyny. Rano nie kaszlę, za to wieczorem nie mogę normalnie oddychać. Mam to skrzepy w zatokach, także guzy na tarczycy. Pulmonolog zapisała mi Alvesco.... Szanowni Państwo. Mam duszności, które pojawiają się na tle alergicznym, ale także bez konkretnej przyczyny. Rano nie kaszlę, za to wieczorem nie mogę normalnie oddychać. Mam to skrzepy w zatokach, także guzy na tarczycy. Pulmonolog zapisała mi Alvesco. Po zażyciu tego leku czuję bardzo bolesne pieczenie w układzie oddechowym. Czy to tylko alergia? Po Pulmicorcie i Symbicorcie nic mi nie było i odczuwałam dużą poprawę tj. mogłam głęboko oddychać. Niestety nie mogę już brać tych leków z uwagi na skutki uboczne. Obawiam się, że mój organizm nie będzie tolerował i kolejnych przypisywanych leków.
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Co oznacza taki wynik biopsji guza tarczycy?

Co oznacza wynik biopsji guza tarczycy przy hashimoto? Płaty i płaciki zmienione oksyfilnie bez cytologicznych cech złośliwości. W tle liczne limfocyty. Co oznacza "oksyfilnie"? Z góry dziękuję za odpowiedź.
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak postępować przy guzach tarczycy?

Mam 5 guzów na tarczycy rozsianych na obu płatach i problem jest w tym że byłam już u 3 endokrynologow i każdy mówi inaczej jeden każe usunąć drugi żebym powtórzyła bipsj A już robiłam 2 i nie ma zmian nowotworowych... Mam 5 guzów na tarczycy rozsianych na obu płatach i problem jest w tym że byłam już u 3 endokrynologow i każdy mówi inaczej jeden każe usunąć drugi żebym powtórzyła bipsj A już robiłam 2 i nie ma zmian nowotworowych A trzeci żebym się wstrzymała przed operacją i kontrolował co pół roku !!! Proszę o poradę
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak naturalnie wspomóc pracę tarczycy?

Witam proszę o interpretację wyników ponieważ jeden lekarz każe się leczyć inny nie. TSH 2,9 , Ft3 87%,ft4 25%, anty tpo 138 IU/ml, anty tg 51 IU/ml. USG tarczycy, tarczyca bez guzów naciekow i zmian, pojemność płat lewy 4... Witam proszę o interpretację wyników ponieważ jeden lekarz każe się leczyć inny nie. TSH 2,9 , Ft3 87%,ft4 25%, anty tpo 138 IU/ml, anty tg 51 IU/ml. USG tarczycy, tarczyca bez guzów naciekow i zmian, pojemność płat lewy 4 ml i prawy 4 ml. Jeden z lekarzy zalecił letrox 1/2 tabletki czy jest to konieczne? Jeśli tak czy suplementacja np selen cynkiem jodem witaminami dostępnymi w np vitotal dla kobiet jest odpowiednia? Czy można dołożyć suplementację np l karnityna i l tyrozyna? Chciałabym naturalnie wspomóc pracę tarczycy. Dziekuje
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Dlaczego źle się czuję po odstawieniu Euthyroxu?

Witam miesiąc temu został mi usunięty prawy płat tarczycy z uwagi na guz. Dodam iż przed operacją nie miałam ani nadczynności ani niedoczynności. Poza obecnością guza wszystko było ok. Po usunięciu płata tarczycy z guzem zostałam wypisane do domu oczywiście... Witam miesiąc temu został mi usunięty prawy płat tarczycy z uwagi na guz. Dodam iż przed operacją nie miałam ani nadczynności ani niedoczynności. Poza obecnością guza wszystko było ok. Po usunięciu płata tarczycy z guzem zostałam wypisane do domu oczywiście dostałam zalecenia aby stosować Euthyrox 50mg . Lak miałam stosować do czasu wizyty kontrolnej czyli dwa tygodnie na której doktor postanowił że lek mam odstawić. I tu się zaczął koszmar. Osłabienie,brak sił,nadwrażliwość, bardzo silne bóle stawów już nie wspomnę o nerwowości i drętwieniami ust i kończyn. Jestem załamana. Z uwagi na to iż w moim mieście niema endokrynologa przyjmującego na NFZ a prywatnie na wizytę czeka się co najmniej miesiąc czasu to niewiem co mogę zrobić czy gdzie się zgłosić z tym problemem :(
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mam się martwić takim wynikiem badania tarczycy?

Witam mam pytanie mam 20 lat mam niedoczynność tarczycy min ostatni wynik wyniósł 21.85 wartość jest do (8.05) czy mam się o co martwić w usg wynik wykazał wola guzowate około 3 lat temu miałem mieć wykonane biopsje tarczycy ale te guzy jakimś cudem zniknęły
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Co zrobić z tym guzem na szyi?

Witam od 9 dni mam stan podgorączkowy 37.5,do tego pieczenie w gardle, przełyku i zgaga. Od dwóch dni boli mnie żołądek. Dodam że w lutym wykryto mi guza na szyi pomiędzy platami tarczycy. Nie mam koronowirusa. Co powinnam zrobić gdzie się udać
odpowiada 1 ekspert:
Dr n. med. Piotr Sawicki
Dr n. med. Piotr Sawicki

Czy mogę zrobić tatuaż przed operacją usunięcia guza tarczycy?

czy jest jakieś ryzyko gdy mam zaplanowany tatuaż na 1 czerwca a 6 lipca mam operacje usunięcia guza tarczycy, czy jest to dozwolone?
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Czy mogę wykonać badania genetyczne?

Witam serdecznie. Odnoszę się do badania genetycznego. W mojej rodzinie z jednej jak i z drugiej strony bardzo duzo osob chorowalo na nowotwór. Mój tato miał 2 złośliwe nowotwory trzustki i żołądka z przerzutami na inne organy jego mama... Witam serdecznie. Odnoszę się do badania genetycznego. W mojej rodzinie z jednej jak i z drugiej strony bardzo duzo osob chorowalo na nowotwór. Mój tato miał 2 złośliwe nowotwory trzustki i żołądka z przerzutami na inne organy jego mama czyli moja babcia tętniaka nadnerczy. Brat taty nowotwór krtani z przerzutami na pluca. Siostra taty narządy rodne, które zostały usunięte. Ze strony mojej mamy, moja babcia nowotwory jelita żołądka wątroby i guzy na tarczycy. Moja kuzynka zlosliwy nowotwór piersi. Dalekie ciocie i wujkowie też chorowali na nowotwory. Ja lecze się ginekologiczne. Nieregularne cykle obfite krwawienia występujące też między cyklami. Opisałam swoją sytuację w rodzinie lekarzowi. Kazal zrobić badania genatyczne. Gdzie mam się udać aby je zrobić?Jaki jest koszt takich badań? Nie mam wszystkich dokumentów od osob z rodziny, które chorowaly na nowotwor. Czy bez wszystkich dokumentów jestem w stanie zrobić badania? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Czy narkoza będzie możliwa?

Witam. Jestem 5 tygodni po całkowitym usunięciu tarczycy z powodu szybko rosnącego niezłośliwego guza. Zrobiłam badania bo czeka mnie operacja neurochirurgiczna. Proszę o opinię w sprawie wyników i czy narkoza będzie możliwa ? TSH 2.900 (0.270-4.200) ft4 1.150ng/dla (0.932- 1.710)
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Aleksandra Witkowska
Lek. Aleksandra Witkowska

Jak postępować przy tej chorobie tarczycy?

Mam 33 lata. Od 4 lat jestem pod opieką endokrynologa (dalej endokrynolog "Z"). W ciąży (2017 rok) miałam zrobione pierwsze USG tarczycy (ze względu na przypadek usunięcia tarczycy z guzami w rodzinie) z następującymi wynikami: Wymiary: Płat prawy 15x20x65mm, płat... Mam 33 lata. Od 4 lat jestem pod opieką endokrynologa (dalej endokrynolog "Z"). W ciąży (2017 rok) miałam zrobione pierwsze USG tarczycy (ze względu na przypadek usunięcia tarczycy z guzami w rodzinie) z następującymi wynikami: Wymiary: Płat prawy 15x20x65mm, płat lewy 15x21x64mm. W płacie prawym 2 niejednorodne nieco obszary o śred.4,3mm i 4,3mm - najprawdopodobniej zaburzenie echostruktury miąższu, do różnicowana ze słabo wyodrębniającymi się zmianami ogniskowymi. W płacie lewym w 1/3 części dolnej przycieśniowo bardzo słabo wyodrębniający się niejednorodny obszar/zmiana ogniskowa? o wym. 20x8x12mm. Wyniki badań krwi (TSH, ATG, ATPO) zawsze wychodziły prawidłowo. USG tarczycy miałam robione co 0,5 roku i brałam Euthyrox N25 1 tabl. dziennie. Do czerwca 2020 nieco hipoechogeniczne ogniska zmniejszały się/zanikały (diagnozy: wole guzkowe obojętne, dalsze branie Euthyroxu, kontrole co 0,5 roku) aż do takiego wyniku: "Prawy płat o wym. 18x17x41mm, lewy płat o wym. 17x16x43mm, cieśń grubości do 3mm. W tylnej części płata lewego słabo wyodrębniający się, nieznacznie hipoechogeniczny obszar o wym. ok 9x9mm, widoczny jedynie na przekrojach poprzecznych - porównywalny z badaniem poprzednim. Poza tym miąższ obu płatów jednorodnym prawidłowej echogeniczności, bez zmian ogniskowych. W opcji CD nie stwierdza się wzmożonego unaczynienia. Okoliczne węzły chłonne niepowiększone." Sądziłam, że wszystko zmierza w dobrym kierunku, następne badanie USG miałam mieć za 0,5 roku, ale zbagatelizowałam je ze względu m.in. na pandemię (i głosy, że tarczyca może się bardzo zmieniać w ciąży, więc być może przez to to wszystko), a za następne pół roku miałam doczekać się w końcu na USG w ramach NFZ (przez ten czas Euthyrox brałam już rzadko). Ostatnie USG tarczycy miałam w lipcu 2021, ATG,anty-TPO w normie, TSH=2,0. Endokrynolog Z bardzo się zdenerwował, że spóźniłam się na wizytę i odstawiłam Euthyrox (wizyta przebiegła zupełnie inaczej niż wszystkie do tej pory, z pretensjami, bez badania węzłów chłonnych, zdjęcia nie otrzymałam, ale doprosiłam się o wydrukowanie danych z wizyty). Wyniki następujące: "USG tarczycy - Płat prawy 47x19x14mm, płat lewy 45x19x17mm, cieśń 3mm. W lewym płacie nieco hipoechogeniczne, słabo wyodrębniające się ognisko ok.19x9x8mm. Pozostały miąższ jednorodny, normoechogeniczny. Diagnoza: Wole guzkowe obojętne, Euthyrox N50 1 x dziennie. Jeśli za pół roku powiększy się chociaż o 1mm to będzie biopsja. Przez miesiąc brałam podwójną dawkę Euthyroxu, po czym udałam się po teleporadę do innego endokrynologa (endokrynolog S), aby poprosić o skierowanie na kolejne USG mające odbyć się za 0,5 roku i receptę na 1 opakowanie Euthyroxu (ponieważ w aptece był problem z receptą, na którą mogłam kupić tylko 1 opakow.). Endokrynolog S powiedziała, że w moim przypadku nie trzeba robić USG co pół roku, tylko co rok. Zleciła mi koniecznie odstawić Euthyrox (abym nie rozleniwiła tarczycy i nie musiała go brać już do końca życia i ponieważ od wielu lat nie leczymy guzka euthyroxem) oraz wykonać biopsję już teraz. Kto ma rację i kogo mam posłuchać? Czy rzeczywiście od 4 lat brałam Euthyrox niepotrzebnie? Co teraz? :(
odpowiada 1 ekspert:
 Redakcja abcZdrowie
Redakcja abcZdrowie

Dlaczego mam suche i bolesne gardło?

Dzień dobry, Od trzech miesięcy mam bardzo duży problem z piekącym, suchym gardłem, dodatkowo chrząkanie i suchy kaszel, a w nosie brak wydzieliny i zatkany nos. Wykonałam wymaz z gardła i z nosa Wynik z gardła: * ESCHERICHIA... Dzień dobry, Od trzech miesięcy mam bardzo duży problem z piekącym, suchym gardłem, dodatkowo chrząkanie i suchy kaszel, a w nosie brak wydzieliny i zatkany nos. Wykonałam wymaz z gardła i z nosa Wynik z gardła: * ESCHERICHIA COLI ESBL (-)- WZROST SKĄPY * CANDIDA ALBICANS- WZROST SKĄPY Wynik z nosa: * STAPHYLOCOCCUS KOAGULAZOUJEMNY MS- WZROST SKĄPY/ MECHANIZM ODPORNOŚCI: MLSB KONSTYTUTYWNY. OTRZYMAŁAM LEKI: *XORIMAX 500MG: 1 tabl. co 12h przez 7dni i przerwa 7dni *Fluconazole 100mg: 1x1 Czy mogę zarazić swoje rodzinę, czy te wyniki są groźne dla mnie- wywołują trwały uszczerbek na zdrowiu/ śmierć, dodatkowo mam dwa guzy na tarczycy, czy da się tego pozbyć i zapomnieć? Jak postępować w życiu codziennym? Bardzo proszę o odpowiedź
odpowiada 1 ekspert:
Lek. Konstanty Dąbski
Lek. Konstanty Dąbski
Patronaty