Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Dzień dobry!
Grzyby z rodzaju Alternaria i Cladosporium są głównym źródłem alergenów pleśniowych. Są wszechobecne w środowisku naturalnym, a także w środowisku domowym. Unoszą się w powietrzu, a ich zadaniem jest rozkład substancji organicznych.
Organizm ludzki w kontakcie z grzybem pleśniowym wywołuje różne reakcje immunologiczne, które mogą objawiać się na różne sposoby, m.in. poprzez: swędzenie w gardle, chrypka, łzawienie oczu, katar.
Osoba z objawami alergii powinna zwracać szczególną uwagę na spożywany pokarm, który również może być źródłem alergennych pleśni, np. sery pleśniowe, pleśniejące owoce, a także produkty drożdżowe.
W celu potwierdzenia występowania alergii u danego pacjenta na grzyby pleśniowe, oprócz wnikliwego wywiadu, podczas którego chory opisuje swoje objawy, można również na zlecenie lekarza alergologa przeprowadzić testy skórne, a także badanie krwi.
Dlatego przy wystąpieniu jakiejkolwiek przyczyny spośród wymienionych wyżej bardzo ważne jest udanie się do lekarza specjalisty lub internisty, który oceni stan alergii oraz zapisze odpowiednie leki.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.
Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!
Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 698 418 306

Warto przeczytać również
Nadwrażliwości pokarmowe - jak się je bada?
http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/nadwrazliwosci-pokarmowe-jak-sie-je-bada.html?c=9

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty