W jaki sposób obniżyć poziom glukozy w godzinach rannych, tj. na czczo? Jest średnio 150 lub więcej
Choruję na cukrzycę typu 2 od 8 lat, wiek 65, masa 71 kg, wzrost 170 (nie bardzo jest z czego chudnąć). Poziomy glukozy od 50 do 240 (to są ekstremalne, sporadyczne wartości). Kilka kontaktów ze zmieniającymi się lekarzami w poradni diabetologicznej - po co mi pan znosi tutaj tyle wykresów, doktorat mam pisać czy co? Ma pan dwa leki. Mogą być razem. Pan nie przekracza 4 mg pierwszego/dobę. A później insulina. Czułem się intruzem. Dochodziłem zatem sam do profilu kuracji metodą prób i błędów, tj. rower kilka razy/tydzień po 2 godz., dieta ziemniaki out, więcej warzyw, no i leki. Doszedłem do tego, że: 1. do śniadania doustny lek hipoglikemizujący, co w południe daje poziom 80-100, 2. do obiadu dwa leki, co po 2 godzinach daje poziom 110-140 - jest optymalną formą zażywania. Zauważyłem, że sam lek nie działa. Wszystko byłoby OK, gdyby nie poziomy glukozy rano. Po kilkakrotnych pomiarach ustaliłem nocny profil poziomu glukozy (pomiary co godzinę). Poziom spada z 130 (po kolacji oczywiście średnio) do 70-80 (raz było 50) do 3.00 w nocy, a następnie podnosi się do ok.150 ok. godz.8.00. Odbicie, brzask? Dalej po śniadaniu + m... - poziom spada. Ponieważ pojawiły się dosyć bolesne mrowienia w nogach (podudzia) chciałbym te ranne poziomy jakoś obniżyć, jak to zrobić ? Na razie próbuję coś zjeść o 3 w nocy, wyniki zbiorę za jakiś czas. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrowienia, Józef