Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
czasami objawy na 3-5 lat wyprzedzają dodatnie testy skórne, a same testy dotyczą tylko pewnej najczęściej uczulającej w danej populacji grupy alergenów,nie wszystkich z ktorymi mamy kontakt
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ujemne wyniki testów skórnych. Czy mam alergię? – odpowiada Lek. Ewa Drzewiecka
- Picie melisy a wynik testów skórnych na alergię – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wyniki alergicznych testów skórnych i z krwi – odpowiada Małgorzata Panek
- Wynik punktowego testu skórnego 27-letniej osoby do analizy – odpowiada Małgorzata Panek
- Testy alergiczne u 4-latki – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Czy testy skórne alergiczne są w pełni rzetelne? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Duszności z powodu alergii a karmienie piersią – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Inne sposoby na badanie alergii poza testami skórnymi – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Prośba o interpretację testu alergologicznego – odpowiada Lek. Bożena Mamcarz
- Alergia - dwa sprzeczne wyniki? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
artykuły
Astma a inne choroby
Astma jest chorobą występującą coraz częściej zaró
Testy alergiczne (testy antyalergiczne) - testy alergologiczne z krwi, testy na alergie pokarmowe, testy skórne, testy śródskórne, testy prowokacyjne, testy płatkowe
Testy alergiczne powinny wykonać osoby, które dośw
Alergia kontaktowa - przyczyny, objawy, leczenie i profilaktyka
Alergia kontaktowa oznacza nadwrażliwość organizmu