Jakie produkty spożywać, aby pozbyć się wzdęcia brzucha?

Witam. Należę do osób aktywnych, w okresie zimowym tego ruchu jest mniej. Aktualnie od marca ćwiczę 3razy w tygodniu po 40 minut. Mam 173cm, 24 lata i waże 60-61 kg. Chcialabhmutrzymac tą wagę lub nawet troszkę zgubic z 1-2kg. Mój problem polega na dolnej faldce której nie mogę się pozbyć oraz wziętym brzuchu po każdym posiłku. Jakie produkty powinnam spozywac aby zgubic faldke oraz być mniej wzdeta?
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,

Pani wskaźnik masy ciała oscyluje wokół wartości 20,0 kg/m2, co jest wartością prawidłową, a więc ma Pani najmniejsze ryzyko rozwoju chorób niezakaźnych. Aby zmniejszyć aktualną masę ciała o dodatkowe 1 lub 2 kg, Pani dieta musi uwzględniać przez najbliższe 2-4 tygodnie tzw. deficyt kaloryczny, czyli należy jeść około 20% mniej kalorii, niż wynosi Pani całkowite dzienne zapotrzebowanie na energię. Wzdęcia brzucha z kolei mogą wynikać z nadmiernego spożycia produktów żywnościowych, które obfitują w składniki z grupy FODMAP. Są to krótkołańcuchowe węglowodany, które charakteryzują się ograniczoną lub wręcz marginalną absorpcją w jelicie cienkim, natomiast intensywną fermentacją bakteryjną do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych oraz wysoką aktywnością osmotyczną. Dieta z niską zawartością FODMAP koncentruje się w głównej mierze na ograniczeniu podaży z żywnością, łatwo fermentujących, krótkołańcuchowych węglowodanów, w tym galakto- i fruktooligosacharydów (GOS i FOS), dwucukrów (laktozy), monocukrów (fruktozy) oraz polioli (np. sorbitolu, mannitolu, ksylitolu, erytrytolu). Do przykładowych pokarmów bogatych w FODMAP zalicza się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, arbuzy, suszone owoce, cebulę, czosnek, nasiona roślin strączkowych, mleko i jego przetwory naturalnie zawierające laktozę, jak również produkty zbożowe na bazie pszenicy. Aby znacząco poprawić funkcjonowanie układu trawiennego proszę poważnie zainteresować się dietą low FODMAP, opracowaną przez naukowców z Uniwersytetu Monash w Australii. Wyniki wszystkich dotychczas przeprowadzonych badań, w tym obserwacyjnych (kliniczno-kontrolnych) i randomizowanych, kontrolowanych badań klinicznych, ogólnie przemawiają za stosowaniem diety o niskiej podaży FODMAP u pacjentów z uciążliwymi dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, bowiem od 50% do nawet 80% chorych z zespołem jelita drażliwego zgłasza pewne korzyści w porównaniu z przestrzeganiem rutynowej, codziennej diety. Szczególnie wydaje się, że wspomniany sposób odżywiania pozwala znacząco złagodzić bóle brzucha, wzdęcia i biegunkę.

Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk Kliniczny
mateuszdurbas.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty