Indeks glikemiczny w cukrzycy
Indeks glikemiczny oznacza poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku. Czy dla cukrzyka powinno to mieć znaczenie? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Witam,
powinna Pani ograniczyć produkty bogate w potas. Najwięcej posiadają go: suche nasiona roślin strączkowych, , kakao, czekolada, orzechy włoskie, suszone śliwki, rodzynki, figi, banany, grzyby, owoce cytrusowe, awokado, pomidory, ziemniaki, marchew, kasza gryczana. Jednak proszę być pod stałą kontrolą lekarską i monitorować na bieżąco poziom tego pierwiastka, gdyż zbytnie obniżenie potasu prowadzi do problemów zdrowotnych.Przy niedoborze potasu często zdarzają się nieprawidłowości w funkcjonowaniu mięśni: skurcze mięśniowe, bóle mięśni, osłabienie mięśni, samoistne drżenie mięśni łydek czy ud, drętwienie kończyn dolnych.
Pozdrawiam,
Monika Biziel
biziel.dobrydietetyk.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uzupełnianie poziomu potasu i wapnia w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr inż. Justyna Bas
- Warzywo i owoc z zawartością największej ilości potasu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Jak w naturalny sposób obniżyć poziom potasu? – odpowiada Mgr Magdalena Łącka
- Niewydolność nerek i dieta niskopotasowa – odpowiada Lek. Zbigniew Sycz
- Sposoby na zmniejszenie potasu w organizmie – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Spożywanie aloesu a poziom potasu w organizmie – odpowiada Ewa Kozłowska
- Co jeść, aby zlikwidować wysoki poziom potasu we krwi? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jaką dietę stosować, aby zwiększyć poziom dopaminy? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Poziom potasu 6 mmol – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wynik badania poziomu potasu a dieta – odpowiada Mgr Justyna Siwek