Nie ma przeciwwskazań do gotowania na parze w mikrofalówce.
Witam serdecznie,
gotowanie na parze uchodzi za bardzo zdrową metodę obróbki termicznej żywności, jest to szybki sposób na przygotowanie potrawy, tym samym skracając czas gotowania, wartość odżywcza danej potrawy jest wyższa.
Jest to idealna metoda przygotowania potraw dla osób będących na diecie redukcyjnej, gdyż nie wymaga obecności tłuszczu.
Jednak z tym wiązać się mogą również pewne niebezpieczeństwa, deficyt tłuszczu również może być szkodliwy dla organizmu.
Odpowiadając na pytanie czy nie ma przeciwwskazań do częstego gotowania na parze, należy rozważyć i przeanalizować ilość spożywanego tłuszczu w diecie.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Grillowanie a gotowanie na parze – odpowiada Mgr Tomasz Remus
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy gotowane warzywa zakwaszają organizm? – odpowiada Mgr Dorota Brydacka
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Mięso smażone a dieta bezglutenowa – odpowiada Mgr Klaudia Rączkowska
- Czy smażony produkt osiąga więcej kalorii? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jestem chora, ale chcę schudnąć! – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Korzyści zdrowotne gotowanej kaszy – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska