Czy w soli morskiej niejodowanej występuje wystarczająca ilość naturalnego jodu?

Dzien dobry. Niedawno zmieniłam zwykłą sól kuchenna jodowaną, na morską niejodowaną. Mam dwoje dzieci w wieku 3 lata i rok. Czy w soli morskiej niejodowanej występuje wystarczająca ilość naturalnego jodu? W internecie są sprzeczne informacje, a wiem jak niebezpieczny może być niedobór tego pierwiastka.
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Wpływ diety na wygląd skóry

Czy dieta ma istotny wpływ na wygląd naszej skóry? co nam pomaga, a co szkodzi? Dowiesz się tego z naszego filmiku. Zapoznaj się z wypowiedzią eksperta na ten temat.

Witam,

Bardzo dobrze, że zmieniła Pani sól w kuchni. Sól morska jest dobrym wyborem, natomiast ze względu na zanieczyszczenia mórz metalami ciężkimi na przestrzeni lat , lepszym i bezpieczniejszym wyborem bedzie jednak sól himalajska - różowa z Pakistanu. Zawiera najbogatszą zawartość 84 składników, których potrzebuje nasz organizm. Sól himalajska ma biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi. Im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli.Sól himalajska nie jest produktem rafinowanym ani nie ma żadnych wzbogaceń chemicznych. Nie jest wybielana, dlatego jest numerem jeden jesli chodzi o sól.

Pozdrawiam,
Wiktoria Kreft
dietetyk kliniczny
www.sports-med.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty