Koblacja - zabieg
Koblacja to zabieg, który umożliwia pozbycie się problemu bezdechu sennego oraz chrapania. Dr Michał Michalik, laryngolog, wyjaśnia, na czym polega ten zabieg.
Wszystko zależy od szybkości gojenia się rany. Chorzy najczęściej po 2 tygodniach dochodzą do zdrowia. Należy obserwować organizm i nie wprowadzać pokarmów, które powodują ból lub krwawienie. Zalecamy bezwzględne trzymanie się diety przez minimum tydzień po zabiegu z późniejszym włączaniem kolejnych produktów. Tak naprawdę sama będzie Pani w stanie ocenić czy ciepłe posiłki są dobrze tolerowane przez gojącą się śluzówkę gardła. Proponujemy wstrzymać się z wprowadzaniem, szybciej niż po miesiącu, potraw ostrych. Działa to drażniącą na gardło i może nasilić nieprzyjemne dolegliwości.
Poradnia Dobry Dietetyk Toruń
tel. 887 433 444
Wszystko zależy od organizmu. Czasami już po 1,5-2 tygodniach dochodzi się do zdrowia. W tym czasie lepiej unikać ostrych potraw, które działają drażniąco na zranione gardło, a także produktów które mogą powodować ból.
Przez kilka godzin po zabiegu stosuje się dietę płynną. Jeżeli nie ma przeciwwskazań, należy przejść na zimną dietę półpłynną, w której można spożywać: drobne kasze w postaci rzadkich kleików (mogą być z dodatkiem masła lub ugotowanego żółtka), pieczywo rozmoczone w herbacie lub mleku, rzadkie kisiele i budynie, lody, musy owocowe, sery twarogowe zmiksowane z mlekiem lub jogurtem, zmiksowane jaja dodane do zupy lub mleka, mięso i ziemniaki oraz warzywa zmiksowane w zupie (zupy kremy), warzywa oraz owoce w postaci soków i przecierów. Do potraw można dodawać mleko w proszku, masło, oliwę z oliwek lub inne nierafinowane oleje roślinne oraz specjalne preparaty zwiększające wartość energetyczną i odżywczą posiłków (jeśli jest taka potrzeba). Należy unikać gorących napojów, napojów gazowanych, potraw kwaśnych, pikantnych i bardzo słonych, a także produktów ostrych i twardych, które mogą podrażnić gardło i spowodować krwawienie. Ponadto dieta powinna być lekkostrawna, z wykluczeniem produktów smażonych, obfitych w tłuszcz oraz wzdymających (cebula, czosnek, papryka, ogórki, warzywa kapustne).
W kolejnych etapach można przechodzić do bardziej stałej konsystencji pokarmu np. mięso mielone lub pulpety z sosami, risotto z sosem (zalecany zwłaszcza łagodny sos koperkowy), miękkie makarony z sosem. Wraz z ustępowaniem objawów ze strony gardła należy stopniowo powracać do normalnej konsystencji posiłków. Jednak należy unikać pikantnych i kwaśnych produktów oraz bardzo słonych np. wędliny, konserwy, dania typu fast-food.
Pozdrawiam serdecznie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Dieta po usunięciu migdałków – odpowiada Eliza Gosławska
- Co można jeść po usunięciu migdałków? – odpowiada Dietetyk kliniczny Eliza Gosławska
- Ból po zabiegu usunięcia migdałka u dziecka i dieta po zabiegu – odpowiada Mgr Anna Kuczkin
- Częste wzdęcia a dieta wątrobowa – odpowiada Roma Wojtewicz
- Refluks krtaniowo-gardłowy w 3. trymestrze ciąży – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak walczyć z nieustająca nadkwasotą? – odpowiada Mgr Maria Kreid
- Dieta przy wrzodach żołądka – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta 10-miesięcznego dziecka – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Jaka dieta przy nadkwasowości u osoby chorej na raka? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jaka dieta dla osoby cierpiącej na refluks żołądkowy? – odpowiada Mgr Beata Bondyra